Custom made behangdecoraties           Gratis verzending binnen Nederland — Verzending België €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Vrede op aarde is iets wat begint bij jezelf

Vrede op aarde of toch niet? Er is wat gaande op social media. En dat moet me even van het hart. Ik word met mijn bedrijf uiltje boompje beestje zwart gemaakt door iemand die in dezelfde branche zit als ik, behangdecoratie voor kinderkamers. Hoezo? Omdat zij mij beschuldigd van het namaken van haar behangdecoratie. Het raakt me….omdat ik namelijk hetzelfde dacht toen zij in 2017 begon met haar bedrijf.

Met passie

In 2011 is mijn passie voor behangdecoratie ontstaan. Ik maakte de eerste behangboom en behangtak met uilen voor mijn jongste 2 kinderen. Omdat ik het zo leuk vond om te doen maakte ik het ook voor anderen. Vanuit hobby heb ik in 2015 uiteindelijk de stap naar de Kamer van Koophandel gemaakt. Wat was ik trots! Van je passie je werk maken, dat wil toch iedereen!

Nieuw bedrijf

Halverwege 2017 werd ik getipt door een klant van me. Of ik wist dat er een nieuw bedrijf op facebook te vinden was, die dezelfde dingen maakte als ik? Ik bekeek haar facebookpagina en was verbaasd, overrompeld, toen ik zag dat zij ook uilen op een tak maakte van behang, daarna uilen op een schommeltje, gevolgd door een kleine behangtak. Behangdecoratie die ik ook in mijn assortiment heb. Weer wat later was daar het haarbloemetje, de naamletters en het konijn. Tja, wat doe je daar dan mee? Ik besloot er niks mee te doen, want hoewel het idee hetzelfde was, de uilen zagen er toch net anders uit en de tak werd een paar maanden later aangepast. Ik had er vrede mee. Tenslotte waren de uiltjes de trend. En iedereen mag een trend volgen is mijn mening.

De eerste mail

Ergens begin 2019 kreeg ik een mail van het bedrijf. Of ik wilde stoppen met het kopiëren van decoratie en teksten! Huh!? Wat? Waar gaat dit over was mijn eerste gedachten. Er stond niet bij waar het over ging? En ik wist absoluut niet waar ze op doelde? Dus keek ik op haar site. Het vermoeden ontstond bij mij dat het ging om het vosje dat ik voor Baby-Dump had ontworpen. Zij had ook een vosje zag ik op haar website. Onze vosjes hadden wel iets van elkaar weg, maar waren ook totaal verschillend. Zo had zij een ander buikje en had mijn vosje snorharen. Ik had hiervoor mijn inspiratie gehaald op Pinterest en zij waarschijnlijk ook. En bovendien een vos moet wel op een vos lijken, dat was ook de opdracht vanuit Baby-Dump.. Het jammere is alleen dat haar vos een paar weken geleden wat meer op die van mij is gaan lijken. Hij heeft ook witte snorharen gekregen net als die van mij….

Negatieve berichten op social media

Niet veel later werden er nare en negatieve opmerkingen geplaatst onder mijn berichten op social media, namens het bedrijf dat me eerder de mail stuurde. Heel vervelend, omdat je steeds het gevoel hebt de onwaarheden te moeten tegenspreken en te weerleggen. Gelukkig werd het na een tijdje weer rustig en kon ik me weer volledig richten op het ontwerpen van nieuwe behangdecoratie. Voor de zekerheid keek ik zo af en toe op haar site om te checken of ik niet dezelfde dingen aan het maken was.  Jammer, ze had de Koala’s gepost waar ik ook net aan was begonnen in mijn tekenprogramma…,maar omdat ik niet hetzelfde wilde maken,  paste ik het ontwerp aan en maakte panda’s op een tak, die ik online posten in maart 2019. Vandaag kwam ik erachter dat het andere bedrijf in juni 2019 ook een tak met panda’s aankondigde als nieuwe decoratie. …

Dezelfde trends

De zomermaanden gingen voorbij en ik maakte me er niet meer druk om. In dezelfde branche volg je nou eenmaal dezelfde trends. En maak je een panda, dan zal die altijd op een panda lijken. Zwart met wit, grappige oortjes, zwarte kringen rond de oogjes, klimmend, met een pootje op de tak, slapend, omdat slapende dieren nou eenmaal schattig zijn in een babykamer, en je aankomende ouders het gevoel van rust wil geven in de babykamer. Hoewel het idee hetzelfde leek, zagen de panda’s er toch net iets anders uit. Dus ik maakte er geen probleem van.

Kenmerk

Ergens na de vakantie ontdekte ik op pinterest dat de uilen van het andere bedrijf ineens een wit streepje kregen in hun oogjes. Dezelfde streepjes die ik al sinds 2012 gebruikte en zo’n beetje mijn kenmerk waren voor al mijn behangbeesten. Ik wilde absoluut niet geassocieerd worden met het andere bedrijf, dus veranderde ik de streepjes in stipjes. Gelukkig kreeg ik er leuke reacties op dus hield ik het zo.

Tweede mail

Gisteren toen ik mijn mail opende, las ik weer een email van het andere bedrijf.  Ik citeer: “ Bij deze vraag ik  u te stoppen met kopiëren van producten. Het schijnt dat u zelf niet over enige creativiteit beschikt, maar dat wil niet zeggen dat je dan zomaar producten van iemand anders moet gaan kopiëren. Bij deze raad ik u dan ook sterk af om in de toekomst nog enig product te kopiëren van …. Mocht dit toch het geval zijn dan ben ik genoodzaakt om andere maatregelen te treffen.

Waar gaat dit over? Was weer het eerste wat ik dacht? Heb ik iets gemist? Op haar facebookpagina zag ik niet direct dat we misschien iets hetzelfde hadden. Tot mijn oog op de maan viel. De maan! Zou het om de maan gaan? Een paar weken geleden maakte ik de vos op de maan, en afgelopen week was ik eindelijk zover dat ik de slapende leeuw op de maan in behang kon uitvoeren. Omdat ik de maan een super leuke decoratie vind in een babykamer, bedacht ik me dat ik eigenlijk alle dieren wel op een maan kon plaatsen. Behalve de uil, want ik had gezien dat het andere bedrijf een uil op de maan had, dus dat wilde ik toen niet. Toevallig lag er een panda bestelling klaar voor een klant en kon ik ook meteen de panda op een maan vastleggen op foto.

Het is de panda

Maar vandaag kwam ik erachter dat het inderdaad om de panda op de maan ging, die waarschijnlijk de aanleiding gaf tot het sturen van de email. En hoe! Op social media wordt ik neergezet als iemand die eenvoudig een ander na-aapt, geen eigen creatieve ideeën heeft, aan jatwerk doet en kansloos is….Vanmorgen zag ik dat ze iemand zelfs een negatieve recensie hebben laten plaatsen, iemand die nog nooit eerder wat bij me heeft besteld? Hoe verzin je het. Hoe triest is dat.

Smaad

Naast de ongewenste berichtjes in mijn postvak is het vooral de facebook foto op de bedrijfspagina van het andere bedrijf die uiltje boompje beestje moedwillig zwart maakt. Smaad noemen ze dat in de volksmond.. Beschuldiging van iets, waarbij het niet eenvoudig vast te stellen is of deze feiten onwaar zijn. Het is een zwaarder delict dan belediging. Er staat zelfs een gevangenisstraf op van maximaal 1 jaar of een geldboete. 2 foto’s naast elkaar waarbij, boven mijn panda op de maan en mijn bedrijfsnaam, groot staat COPYCUTCAT!. Daaronder een aantal vervelende reacties. Ik heb er screenshots van gemaakt op advies van de politie voor als ik ooit aangifte zou willen doen. Een dossier opbouwen noemen ze dat. Aangifte doen vind ik op dit moment zelf echt een stap te ver. Waar gaat dit over denk ik dan, er zijn ergere dingen in de wereld.

Kopie muursticker

Na een korte blik op internet, zie ik dat de uil op maan, van het andere bedrijf, een kopie is van een muursticker van meermuurstickers.nl evenals de koala’s op de tak. Verder zoek ik niet meer. Ik weet genoeg. Ik ben niet degene die kopieert dat is me wel duidelijk geworden.

Vrede?

Vrede op aarde? We zouden het diep in ons hart wensen, maar de werkelijkheid is anders. Elkaar in zijn of haar waarde laten en respect voor de ander is misschien een eerste begin. Maar lijkt nog zover weg voor de mensen die vinden dat ze hun mening moeten geven over iets waarvan ze de feiten nog niet eens op een rijtje hebben.

Ik hoop dat mijn blog jullie aan het denken zet. Vrede begint bij jezelf, zet jij de eerste stap?

Fijne kerstdagen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *