Van mintgroen tot oudroze. Natuurlijk zitten daar nog heel veel kleuren tussenin en omheen! Maar op dit moment zijn dat, naast de trendkleur okergeel, de kleuren waar ik veel behangdecoratie bestellingen voor krijg. Elke kleur heeft behangrollen in lichtere tot donkere tinten, of dat nu blauw, paars of bruin is. Vandaag zal ik jullie wat informatie geven over hoe je de juiste behangkleur kunt kiezen voor bijvoorbeeld het samenstellen van een bladermix voor in je behangboom. Want hoe kies je nou de juiste kleuren die bij je babykamer passen, bij je stijl, bij je gordijnen en accessoires?

Afwijkende kleuren

Een klant bestelt een behangboom met mintgroene bladeren. Ze twijfelt een beetje, omdat de foto’s op de website onderling hier en daar verschillen in kleurtinten. Zo benoemt ze dat ik de lichtblauwe bladeren mag weglaten. In de bladermix die ze vervolgens met een screenshot stuurt, zie ik geen lichtblauwe bladeren, maar een munt variant van mintgroen. Meer naar het blauwe toe, maar absoluut geen lichtblauw. De volgende screenshot die ze me toestuurt staat de behangboom met de bladeren zoals ze hem zou willen. Het is precies dezelfde bladermix. Van foto’s kiezen kan lastig zijn, zo blijkt…

Veel foto’s op de website zijn aangeleverd door mijn klanten. Hoe kan het dan dat precies dezelfde decoratie zo kan verschillen op foto? Foto’s geven namelijk niet altijd de daadwerkelijke kleuren goed weer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met de licht inval op het kamertje waar de decoratie hangt. Een grote raampartij laat meer licht binnen waardoor de behangdecoratie heldere kleuren laat zien in tegenstelling tot een ruimte met weinig raamoppervlakte. Ook de kleur van het gordijn kan van invloed zijn op het geheel. Je kunt je misschien wel voorstellen dat knalroze gordijnen een zoet licht voort kunnen brengen, dat je met witte gordijnen niet hebt. Ook kan het moment waarop je een foto maakt van invloed zijn. Maak je ’s avonds een foto van de decoratie of als het buiten donker weer is, dan zullen kleuren ook donkerder overkomen op de foto, dit in tegenstellingen tot een foto gemaakt op een zomersedag, waarbij te kleuren vaak feller doen lijken. Verder kan de stamkleur ook invloed hebben op de bladermix. Bestel je een lichtkleurige stam dan zal dit heel anders overkomen dan een donkerkleurige stam en dezelfde bladermix anders doen lijken. En soms heeft het gewoon te maken met de kleuren afstellingen die je computerscherm weergeeft.

Kleurengeheugen

Ik knip een oudroze bladermix voor een klant. En heb afgesproken dat ik nog een foto zal doormailen, zodat ze nog even kan checken of de kleuren bij de gordijnen zullen passen. In de avond krijg ik een reactie op de door mij toegestuurde foto. Het zijn niet de goede kleuren….Maar ze heeft toch duidelijk aangegeven dat ze het behang in oudroze tinten zou willen? Ze stuurt me de volgende dag toch maar een staaltje toe van de stof. Want we willen beiden dat er een behangboom naar wens in de babykamer komt te hangen. Na ontvangst van het staaltje stof zie ik dat ze geen oudroze bedoelt, maar pastel roze. Net een andere tint.

Bron: https://blog.colornavigator.net/

De benaming die andere mensen geven aan kleurtinten hoeft niet overeen te komen met de kleuren zoals ik mijn behangrollen een kleurnaam geef., zo blijkt wel uit het bovenstaande voorval. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de kleur mintgroen. Want wist je dat de behangcollectie in mintgroen tinten, van uiltje boompje beestje, bestaat uit de kleuren mintgroen-munt tot oudgroen? Het meer wat vergrijsde mintgroen? Zo loopt de kleur lijn van het roze behang ook van pastelroze naar zachtroze door naar fuchsia roze om te eindigen met de kleur oudroze. Wist je dat in 85% van alle aankoopbeslissingen kleur de doorslaggevende factor is? Wil je nog meer over kleuren lezen, hoe bijvoorbeeld je kleurengeheugen wordt opgebouwd? Kijk dan zeker even op deze website van colornavigator.

Behangboom met bladermix: pastelroze-oudroze-zachtroze-grijs tinten

Ik knip dezelfde week nog de juiste kleur bladeren en maak er bijpassende uilen bij. Ik krijg 2 weken later een mooie klanten foto toegestuurd, met de reactie: “Hij hangt! Het plakken gingen supergoed. Bedankt voor het meedenken, fijn dat we een staaltje konden toesturen. De behangboom is helemaal naar wens!”

Oplossen van kleur keuze problemen

Hoe los je dit probleem van kleur keuze nu het gemakkelijkste op? Hoe kun je deze kleurkeuze stress voorkomen? Hiervoor zijn er meerdere oplossingen:

  • Stuur kleur staaltjes toe. In de bouwmarkt kun je gratis kleurstaaltjes halen. Kijk welke kleurstaaltjes je mooi vindt passen bij de babykamer, de gordijnen,de kleur muur. En stuur deze naar uiltje boompje beestje. Door het toesturen van de staaltjes kan ik op kleur het behang erbij zoeken wat er goed bij past. Je krijgt gegarandeerd een passend kleuradvies!
  • Vraag behangstaaltjes aan bij uiltje boompje beestje. Heb je een mooie bladermix op het oog, gezien op de website, dan kan ik hiervan,tegen verzendkosten, behangstukjes opsturen. Zo zie je hoe het gekozen behang er in werkelijkheid uitziet en sta je niet voor verassingen als de decoratie straks bij je thuisbezorgd wordt. Je kunt de staaltjes aanvragen via het contactformulier.
  • Kies bij een bladermix voor verschillende tinten. Wil je graag mintgroen tinten, maar weet je niet zeker of het matched met het aankleedkussen op je commode? Of heb je geen staaltjes die je kunt toesturen? Verschillende kleurtinten die bij elkaar passen is dan een optie. Je legt dan niet de nadruk op 1 kleur, maar de bladermix kan dan bijvoorbeeld bestaan uit oudgroen, grijs, mintgroen, taupe en donkergroene tinten wat zorgt voor een mooi geheel.
  • Of kies een behangetje met meerdere kleuren of afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld behang uit de Pip collectie, afgewisseld met effen tinten.

Niet altijd is de gewenste kleur verkrijgbaar in een behangrol. Maar door meerdere kleurtinten samen te stellen maakt uiltje boompje beestje er altijd iets passends van. Daar kun je op vertrouwen!

Heb jij je aankoop weleens laten leiden door een mooie kleur? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!