Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Een ongelukje zit in een klein hoekje wordt er weleens gezegd. Iedereen kent het spreekwoord wel. Door een kleine fout kunnen gemakkelijk erg nare ongelukken gebeuren. Ik heb even getwijfeld of ik dit persoonlijke blog wel zou schrijven, want dat ongelukje overkwam mijzelf afgelopen week. Ik werd me ineens bewust van het belang van een goed gevulde EHBO koffer. Dat de gevolgen van dit ongelukje zo vervelend zouden zijn had ik niet gedacht.

Te weinig ruimte

Na een vermoeiende dag met mijn kinderen, nog steeds thuis vanwege corona, sta ik eten te koken in de keuken. Het is altijd stoeien op het gasfornuis met teveel pannen en te weinig pitten. Dat heb je met een groot gezin waar het gasfornuis niet op berekend is. Maar ik doe mijn best en soms is schuiven met de pannen de makkelijkste optie om alles tegelijk klaar te hebben.

Reflex op reflex

Terwijl ik de achterste pan op het voorste pitje wil tillen glijdt de pan uit mijn ovenwanten. In een reflex wil ik de pan tegen houden, wat natuurlijk niet lukt. Want terwijl ik dat probeer hang ik met mijn elleboog in het gloeiend hete vuur van het gaspit onder mijn arm, waar ik de pan heen wilde verplaatsen. In een volgende reflex schiet de scheef hangende pan weer in de lucht, terwijl het kokend hete water uit de pan over mijn buik stroomt en de pan met aardappelen uiteindelijk op de grond beland. Ik kan nog net wegspringen om de rest van het hete water te ontwijken, maar helaas… mijn tenen ontkomen niet aan de laatste spetters die nog uit de pan omhoog springen.

Onder de lauwe kraan

Ik kijk niet eens naar de ravage die zojuist in mijn keuken is ontstaan, maar ren meteen naar boven naar de badkamer. Ik draai de kraan open en kleed me ondertussen voorzichtig uit. Misschien valt het allemaal wel mee denk ik nog.

Terwijl ik het lauwe water uit de douchekop over mijn elleboog en buik laat stromen, komt mijn man gauw even kijken hoe het gaat. Op een paar rode vlekken lijkt het mee te vallen. Hij gaat beneden de ellende opruimen en de 2 jongste geruststellen die het allemaal zagen gebeuren. Ik blijf voorlopig nog wel een tijdje onder de douche staan. Ik draai de kraan wat kouder, want het lauwe water geeft geen verkoeling. De stop doe ik in het bad, zodat ook mijn voeten in het koude water kunnen afkoelen. Ik zorg ervoor dat het water niet al te koud is om onderkoeling te voorkomen.

Na 25 minuten afkoelen dep ik me voorzichtig droog, terwijl ik de brandplekken ontwijk. Het schrijnt verschrikkelijk. Op mijn buik een grote rode vlek met 2 kleine blaasjes net als op mijn tenen. Een (strijkijzer) brandplek op mijn linker onderarm en op mijn rechterarm 2 grotere rode vlekken en dan een lichtroze met witte vlek op mijn elleboog. Ik kleed me luchtig aan en loop naar beneden.

Huisartsenpost

Ik besluit de huisartsenpost te bellen, zodat ik weet wat ik nu moet doen. Daar krijg ik een vriendelijke dame aan de telefoon. Ze vraagt me hoe de brandwonden eruit zien en welke afmeting ze hebben. Ze geeft me advies wat te doen. Ik hoef niet langs te komen. I.v.m. met Covid 19 willen ze natuurlijk zoveel mogelijk mensen buiten de deur houden. De brandplekken mag ik zelf behandelen. Maar waarmee? Alles wat de dame opnoemt hebben we niet echt in huis, de drogist is al lang gesloten en de dichtsbijzijnde apotheek bevindt zich in hetzelfde ziekenhuis waar ik nu ook niet welkom ben.

Gelukkig heb ik een zus die verpleegkundige is. Ik bel haar en leg uit wat er is gebeurd. Binnen 10 minuten is ze er. Ze ziet de brandwonden en begrijpt niet dat ik niet naar de Eerste Hulp doorgestuurd ben.

Brandwonden

Mijn zus heeft wat speciale spullen meegenomen bedoelt voor het behandelen van brandwonden. Burnshield brandwonden gel. Haar man heeft deze aangeschaft na het volgen van een EHBO cursus. De Burnshield Hydrogel brandwondengel is een goed alternatief voor brandwondenzalf. De brandwondengel wordt met een spraypompje op de verbrande huid gespoten. Doordat de spray een gellaag op de brandwond vormt, blijft deze op de brandwond liggen. Daar absorbeert de gel de hitte van de brandwond, voert de hitte af en beperkt zo de schade aan de huid. Water is het hoofdbestanddeel (96%) van deze brandwondengel van Burnshield. Verder is vooral de aanwezigheid van de zogenaamde tea tree olie van belang (theeboomolie). Deze etherische olie wordt gewonnen uit de Australische theeboom en heeft een pijn verzachtende, helende werking. Mijn zus legt 1 grote Burnshield brandwondenpleister op mijn buik. Ik voel meteen het schrijnen afnemen. Heerlijk! Ook op alle andere aangedane plekken spuit ze de gel. Ik voel hoe het meteen verkoelend werkt. We verbinden het met gazen, verband en hechttape dat we nog kunnen vinden in huis.Morgen maar even langs de drogist om zalfgazen te kopen.

Ernstiger dan ik dacht

De volgende ochtend sta ik uitgerust op. Ik heb geen pijn en heerlijk geslapen (zover dat kan met een dochter die rond 6:00 (en al 2x eerder) aan ons bed staat). Ik bekijk de brandwonden en schrik me een hoedje! De plek op mijn buik is vuurrood. Op mijn elleboog tref ik een enorme blaar gevuld met vocht, die gisteren nog niet zichtbaar was. Op mijn tenen prijken een paar blaren. Na een belletje met de assistent van de huisarts, krijg ik ook hier te horen dat ik niet langs hoef te komen. Volgens mij zien ze de ernst er niet van in, of wordt ik vanwege Covid 19 ook hier buiten de deur gehouden?

Ik zoek de ernst van de brandwonden zelf op op internet:

  • Een eerstegraads brandwond is een rode, droge, pijnlijke plek. De verbrande huid ziet er hetzelfde uit als bij verbranding door de zon.
  • Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren.
  • Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken. Ook nu zijn er blaren. De wond doet weinig tot geen pijn.
  • Een derdegraads brandwond is geelwit of bruin en voelt stug of leerachtig aan. De wond doet geen pijn, terwijl het juist een ernstige verbranding is. De brandwond is zo diep dat de zenuwuiteinden in de huid kapot zijn. Daardoor voelt u geen pijn meer. Als de huid nog erger verbrandt, ontstaan er zwarte plekken. Dit heet verkoling.

Zoals ik het zie heb ik eerste graads, oppervlakkige tweedegraads en diepe tweedegraads brandwonden….pff, daar ben ik nog wel een tijdje zoet mee denk ik.

Burnshield brandwonden gel

Ik blijf de brandwonden insmeren met Burnshield brandwondengel. Zolang ik geen open wonden heb mag ik het gewoon gebruiken. Zou dat de reden zijn dat ik verder helemaal geen pijn heb? Wanneer ik me weleens brand aan het strijkijzer voel ik dat nog de hele week. Maar nu weinig last.

Ik bestel meteen een set voor ons zelf bij bol.com. Ik zie nu hoe belangrijk het is dat je EHBO spullen op orde zijn en daar mag dit product zeker niet ontbreken. De volgende dag heb ik het al in huis! Ik heb ook kleine zakjes met gel besteld, handig om in het dashboardkastje van de auto te leggen of mee te nemen in je handtas. De gel werkt ook verkoelend tegen zon verbranding. Ook helpt het verzachtend als je in aanraking bent geweest met brandnetels.

Tegenstrijdige informatie

De informatie op internet is tegenstrijdig. Volgens de ene site had ik me al lang moeten melden op de Eerste hulp, volgens een andere site kun je brandwonden makkelijk thuis behandelen. Weer een andere site meld dat je blaren niet mag doorprikken, terwijl de volgende site meldt dat je dit mag doen met een steriele naald? Of het verstandig is staat er niet bij vermeld. Voorlopig probeer ik de blaren zolang mogelijk heel te houden, zodat de huid eronder al wat kan herstellen en ik het minste kans heb op infectie. De site van Thuisarts.nl en van brandwondenstichting.nl vind ik nog het meest betrouwbaar wat betreft brandwonden. Ik lees op een andere informatie site dat er geen enkele creme helpt voor het verzachten van brandwonden, maar ik weet uit ervaring wel beter.

Zijn jou EHBO spullen op orde?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat heb ik helaas uit ervaring vernomen. Het kan iedereen overkomen. Maar heb je al eens gechecked of jouw EHBO koffer nog op orde is? Heb je er überhaupt wel één in huis? Een EHBO doos is in een jong gezin eigenlijk een must! Soms heb je namelijk wel eens iets meer nodig dan de pleisters uit de keukenla. Plaats je EHBO koffer ergens waar je er goed bij kunt, zodat je op het moment van het ongelukje snel kunt pakken. (Heb jij de tekentang en de wespensteekuitzuiger al paraat?)

Onze EHBO koffer is in ieder geval weer up to date! En deze burnshield gel voor het behandelen van brandwonden zal nooit meer ontbreken in onze EHBO uitrusting.

Heb je nog geen EHBO koffer? Via deze knop kun je een zeer uitgebreide EHBO doos bestellen met professionele verbandmaterialen. Deze EHBO koffer wordt geleverd met wandbeugel en bevestigingsmateriaal. Goed gekeurd door het Oranje kruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *