Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Prentenboek Keuteltje

Prentenboeken

Ik ben van jongs af aan al gek op prentenboeken. Mijn kasten staan er vol mee! Vooral het voorlezen ervan vond ik fantastisch tijdens mijn werk met peuters en kleuters. Zodra ik plaatsnam in de voorleeshoek zaten er al snel meerdere kinderen om me heen om nogmaals naar het mooie verhaal te luisteren dat ik die week al 5 keer eerder had voorgelezen!

Via internet kwam ik in contact met Jennifer weerman die het boek Keuteltje onlangs op de markt bracht. En ik mocht een review schrijven. Ben jij benieuwd welk thema er in het prentenboek Keuteltje besproken wordt en waarom voorlezen zo belangrijk is voor kinderen? Dat zal ik je in dit blog vertellen.

Een boek met een boodschap

Hoewel mijn eigen kinderen de prentenboeken zojuist ontgroeit zijn, struin ik nog steeds de kringloopwinkels af opzoek naar een mooi prentenboek met een goed verhaal, mooie illustraties of een sprekend thema. Ik vond het dan ook heerlijk om het nieuwe prentenboek Keuteltje te lezen.

Keuteltje is verdrietig

Het prentenboek Keuteltje vertelt het verhaal van een keuteltje dat graag vriendschap wil sluiten met de bloemetjes op de boerderij. Maar omdat Keuteltje anders ruikt willen de bloemetjes niet met hem spelen. Keuteltje is hier erg verdrietig om en loopt weg op zoek naar andere vriendjes. Maar iedereen die hij onderweg tegen komt sluit hem buiten. Keuteltje besluit op reis te gaan naar de fee die hem misschien kan helpen.

Heldere layout

Het prentenboek is geschikt voor peuters en kleuters. De verhaallijn is gemakkelijk te volgen en sluit daarom goed aan bij deze doelgroep. Op elke bladzijde die je omslaat vindt je een kleurrijke, paginavullende illustratie die een weerspiegeling geeft van de tekst, die je op de bladzijde ernaast vindt. De illustraties, die getekend zijn door Karien Kupers, spreken tot de verbeelding. Door alleen de plaatjes te bekijken kun je het verhaal al begrijpen.

Bij iedere tekst vind je een eenvoudige vraag over een emotie of een gevoel die je met kinderen kunt bespreken om ze te laten nadenken over hun eigen gevoelens en dat van anderen.

In het prentenboek komt het thema pesten, vriendschap en anders zijn aan bod. Actuele thema’s waar kinderen dagelijks mee te maken kunnen krijgen. Het boek is ook goed te gebruiken om thema’s als pesten en vriendschap bespreekbaar te maken onder jonge kinderen.

Inspiratie

De inspiratie voor dit boek heeft Jennifer gehaald uit haar eigen ervaring met gepest worden. Al op jonge leeftijd heeft zij ervaren hoe het voelt om buitengesloten te worden, welke emoties dat dat bij haar teweeg bracht. Hoe verdrietig je kan zijn als je nergens bij mag horen. Met het verhaal over Keuteltje verwoord ze dan ook de boodschap dat het niet erg is om anders te zijn, dat je goed bent zoals je bent en je trots mag zijn op jezelf. Wat anderen ook van je vinden.

Ik vind dit boek een mooie aanvulling voor in mijn boekenkast!

Doormiddel van donaties heeft Jennifer het boek kunnen uitgeven. Het boek is inmiddels te bestellen via de website van rups tot vlinder of via onderstaande knop.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Voorlezen bevorderd de taalontwikkeling en vergroot de woordenschat. Een ruime woordenschat is vooral belangrijk voor alle taalvaardigheden, zoals een goede leesontwikkeling. Door het voorlezen kun je woorden die een kind niet begrijpt uit leggen. Het is dan ook niet verkeerd om boeken meerdere keren voor te lezen. Kinderen leren van herhaling.

Door te luisteren naar een verhaal leren kinderen zich te concentreren en tegelijkertijd horen ze hoe een goede zinsopbouw in elkaar zit. De fantasie van het kind wordt geprikkeld waarmee ze leren zelf een beeld te vormen van het verhaal en bovendien stimuleert het hun inlevingsvermogen.

Door het voorlezen van verschillende boeken leren kinderen veel over de wereld om hen heen. De thema’s die in het boek aan bod komen kun je doormiddel van voorlezen makkelijker bespreekbaar maken. Denk aan thema’s als gezinsuitbreiding, pesten, verhuizen, naar school gaan, vriendschap enz. Bovenal geeft voorlezen plezier. Even een momentje samen en aandacht voor elkaar. Vaak wordt het voorlezen ook toegepast voor het slapen gaan, zodat je kind rustig wordt en daarna heerlijk kan gaan slapen.

Is voorlezen ook goed voor baby’s?

Bij voorlezen denken de meeste mensen aan peuters en kleuters. Maar wist je dat voorlezen ook voor baby’s heel leerzaam is? Al ver voordat baby’s gaan praten kunnen ze al heel veel begrijpen. Vanaf 3 maanden kun je al beginnen met het voorlezen van eenvoudige boekjes. Kartonnen boekjes, stoffen boekjes, knisperboekjes zijn prima te gebruiken. Boekjes waarin voorwerpen of dieren staan afgebeeld kun je voor je kind benoemen. Je maakt er geluiden bij of je vraagt je kind iets aan te wijzen. Zo leren kinderen al vroeg verbanden leggen. Kiekeboe boekjes, waarbij je bijvoorbeeld een dier moet zoeken of flapjes omhoog moet vouwen zijn ook zeer geschikt voor baby’s.  Zo wordt het kind aangemoedigd actief met taal aan de slag te gaan. De nabijheid die het kind ervaart door samen te lezen geeft ook een gevoel van veiligheid en kan zorgen rust en ontspanning. H

Goede voorbeeld geven

Door regelmatig aan je kindje voor te lezen gaan kinderen ervaren dat lezen leuk is. Het vergroot de liefde voor boeken. De rol van ouders is hierin belangrijk. Kinderen zullen meer gaan lezen als leesboeken met hun interesses voorhanden zijn. Zorg dus voor een gevulde boekenkast of bezoek regelmatig met je kind de plaatselijke bibliotheek waar je boeken kunt lenen. Kinderen die veel lezen hebben hier baat bij op school. Ze zijn leesvaardiger wat vaak zorgt voor hogere schoolresultaten. Geef zelf het goede voorbeeld. Leg je mobiel eens aan de kant en pak een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *