Welke materialen heb ik nodig om een behangdecoratie op de muur te plakken?

Als je een leuke behangdecoratie thuis hebt gekregen wil je natuurlijk meteen aan de slag met plakken! Naast de behangdecoratie heb je nog wat extra spullen nodig om hem netjes op de muur te plakken

Kant en klare lijm

Heb je de kant en klare behanglijm van perfax mee besteld, dan kun je direct beginnen. Deze lijm, in een handige flacon, is kant en klaar en heeft de goede dikte om direct te lijmen. Bovendien zit er een handig borsteltje op de flacon waarmee je je behangdecoratie gemakkelijk in kunt smeren met lijm.

Zachte vochtige doek

Wat verder handig is om bij de hand te hebben is een zachte vochtige doek, waarmee je overtollig lijm kunt wegdeppen als je de behangdecoratie op de muur plakt.

Trapje of verhoging

Heb je een grote of hoge behangdecoratie, dan kan een klein keuken-trapje handig zijn. Een behangtafel is niet persé nodig, gebruik gewoon je keukentafel om de behangdecoratie opte leggen voor het inlijmen.

Behanglijm

Heb je geen kant en klare lijm mee besteld, dan moet je zorgen dat je deze zelf in huis haalt. Je kunt deze kopen in een bouwmarkt of online bij verschillende webwinkels. Kant en klare lijm of behanglijm in poedervorm die je zelf moet aanmaken zijn dan goed om te gebruiken. Lees hier meer over de juiste lijm.

Behangborstel of kwast

Een behangborstel of een dikke kwast heb je dan nog nodig voor het inlijmen van de behangdecoratie.

Potlood of schildertape en een meetlint

Het is handig om een potlood bij de hand te hebben. Zo kun je puntjes zetten op de muur voor de hoogte of waar tussen de behangdecoratie geplakt moet worden. Deze potlood puntjes kun je later weer weg gummen.

Schildertape wordt vaak gebruikt als je bijvoorbeeld Behangletters recht op de muur wil plakken. Zorg dat je de strip schildertape recht op de muur plakt. De hoogte kun je opmeten met een meetlint. Nu kun je de letters er netjes boven plakken. De schilderstape verwijder je daarna weer door hem voorzichtig van de muur te trekken.

Ook met schildertape kun je hoogtes of breedtes aangeven, zodat je meteen ziet in welk vlak de behangdecoratie moet komen.

Wist je dat je met de schildertape ook behangdecoratie tijdelijk op de muur kunt plakken? Rol stukjes schildertape andersom op. Nu krijg je een plakkend propje. Plak een aantal propjes op de achterzijde van je behangdecoratie en druk de behangdecoratie tegen de muur. Je behangdecoratie blijft nu plakken aan de muur, zodat je even op een afstandje kunt kijken hoe de behangdecoratie op de muur staat. Zo kun je ook gemakkelijk kijken op welke plek op de muur de behangdecoratie het beste tot zijn recht komt.

Extra handje

Natuurlijk is het heel handig om voor het plakken van grote behangdecoraties hulp te krijgen van een extra handje. Denk daarbij aan een behangboom, waarbij je de stam toch graag zo recht mogelijk wil plakken of een lange tak waarbijhet handig is als iemand het ander uiteinde voor je vast houdt. Er zijn genoeg tips en trucs om het plakken zo makkelijk mogelijk te maken. Wil je hier meer over lezen kijk dan even hier.

De benodigdheden op een rijtje:

  • Behanglijm, kant en klaar of behanglijm die je zelf moet aanmaken
  • Behangborstel voor het insmeren van de behangdecoratie met lijm
  • Een ondergrond om de behangdecoratie op te leggen voor het inlijmen zoals een keuken tafel of een behangtafel
  • Een keuken trapje om de hoge stukken te lijmen wanneer een behangdecoratie hoger is dan 180 cm
  • Vochtige doek (bijvoorbeeld een oude flannellen doek of een hydrolfiele doek
  • Meetlint
  • Potlood of schildertape