Welke ondergrond is het beste voor mijn behangdecoratie?

Een behangdecoratie plakt het beste op een zo glad mogelijke ondergrond. Dan heeft de behangdecoratie de beste hechting, zodat de behangdecoratie goed blijft zitten.

De ondergrond

Een glad gestucte geverfde muur of een muur die behangen is met een glad behang zijn perfecte muren voor het plakken van behangdecoratie. Een behang met een reliëf of glasvezel zijn ook prima als ondergrond te gebruiken.

Soms zit er granol, spagtelputz op de muur of structuurverf. Kun je dan geen behangdecoratie plakken? Dat ligt eraan hoe korrelig je muur is en hoe goed de hechting voor het behang is.

De behangdecoratie moet zich kunnen hechten om goed te blijven zitten. Door de oneffenheden ondergrond van het granol of de structuurverf heeft het behang minder plekken om zich te hechten.

Testen

Je kunt testen of jouw muur geschikt genoeg is door een klein velletje behangpapier in te smeren met lijm en hem op een onopvallende plek op de muur plakken, bijvoorbeeld achter de deur. Laat dit een nachtje zitten. Kijk de volgende dag hoe vast dit velletje behangpapier nog op de muur zit. Durf je het aan? Dan kun je gewoon je bestelling plaatsen bij uiltje boompje beestje! Zorg ervoordat je bij een ondergrond met minder hechting sterkere behanglijm gebruikt.

Kwaliteits behang voor het mooiste resultaat

Uiltje boompje beestje maakt gebruik van kwalitatief behang wat over het algemeen wat dikker vliesbehang is. Hierdoor zie je kleine korreltjes en oneffen heden in principe niet door het behang heen. Bij dun papierbehang zou je het iets kunnen zien, maar dit is vaak niet storend. Geef bij je bestelling aan op welke ondergrond je de behangdecoratie gaat plakken, dan kunnen we rekening houden met de keuze voor behangetjes.

Lijm

Uiltje Boompje Beestje adviseert om kant en klare lijm van perfax te gebruiken. Dit is een sterke lijm waarmee je een behangdecoratie op meerdere ondergronden kunt verlijmen. Het heeft meteen de juiste dikte en is makkelijk in gebruik. Perfax Behangrandenlijm 250 gram is ideaal voor het verlijmen van decoratieve behangranden op vrijwel alle ondergronden. Eveneens geschikt voor het verlijmen van alle soorten wandbekleding op kleine oppervlakken van moeilijke, niet absorberende ondergronden zoals glas, vinyl, metaal en PVC. Bovendien ideaal voor het bijwerken van loskomende en overlappende behangnaden.

Lees op het blog meer over de ideale ondergrond, tips en de alternatieven.