Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Behangdecoratie hergebruiken, geef het nu een kans!

Update oktober 2013

Behangdecoratie hergebruiken, of dat kan? Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb hoe klanten hun mooie geliefde behangdecoratie zouden kunnen hergebruiken bij bijvoorbeeld restyling van de kinderkamer of omdat ze gaan verhuizen en de behangdecoratie graag mee zouden willen nemen. Nu is de behangdecoratie van Uiltje Boompje Beestje niet gemaakt om het van de muur te verwijderen en weer opnieuw op te plakken, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan. Lees de tips hoe je je oude behangdecoratie een nieuwe kans zou kunnen geven!

Waardering voor je werk voelt goed!

Dat deze vraag regelmatig voorbij komt geeft mij veel voldoening. Want dat geeft aan hoe blij klanten zijn met hun behangdecoratie! Ze zijn tevreden met hun uitgekozen behangdecoratie. Zo tevreden dat ze hem graag mee verhuizen of opnieuw willen gebruiken en dat is wat ik als eigenaresse graag hoor! Waardering voor het werk dat ik geleverd heb!

Emotioneel gehecht en herinneringen aan een behangdecoratie

Wat ik minder leuk vind om te horen is als kinderen verdrietig zijn omdat ze hun behangboom of andere behangdecoratie moeten achterlaten bij een verhuizing of dat de behangdecoratie uiteindelijk toch niet goed van de muur is gekomen en niet meer te gebruiken is.

Vergeet niet dat de meeste behangdecoratie er al hing voordat de kinderen geboren werden, zorgvuldig uitgezocht door hun ouders. De baby’s werden peuters en de peuters kleuters. Al die jaren groeide ze op met een mooi behangdecoratie op hun slaapkamer die een onderdeel van hun leven werd. Ik kreeg lieve berichtjes over rituelen voor het slapen gaan, alle dieren in de behangboom welterusten wensen, samen een liedje zingen voor de behangdieren in de behangboom, de volgende ochtend behangdieren benoemen enz…of dat berichtje van die moeder dat het 2e woordje van haar dreumes het woordje “UIL “was!

En vergeet ook zeker niet de ouders. De aanstaande papa’s en mama’s die uren lang gezocht hebben op de website, opzoek naar de mooiste behangdecoratie voor hun kleintje op komst. De juiste kleuren afstemmen om zo het perfecte babykamertje te maken helemaal naar wens passend binnen hun (misschien wel krappe) budget. En de emotionele herinneringen die ze hebben aan het (samen) plakken van de behangdecoratie en de trots die ze voelde toen het babykamertje helemaal af was! De leuke reacties die ze kregen van kraambezoek op de behangdecoratie of de sfeer die de behangdecoratie creëerde op de babykamer.

De overstap naar iets nieuws is niet altijd even makkelijk voor iedereen. Er zitten vaak emotionele herinneringen verbonden aan het oude vertrouwde. Je kunt zoveel redenen bedenken waarom je een behangdecoratie zou willen hergebruiken.

Dit klinkt allemaal heel dramatisch, maar dat kunnen reële redenen zijn. Er zijn natuurlijk ook klanten die de behangdecoratie gewoon mooi vinden en het geweldig vinden als ze het kunnen hergebruiken, zonder al het hier bovenstaande.

In principe is de behangdecoratie van Uiltje Boompje Beestje niet gemaakt om het na verwijdering her te gebruiken. Dat wil niet zeggen dat het helemaal niet mogelijk is om de behangdecoratie mooi van de muur af te halen. Dat hangt af van verschillende factoren.

Hergebruiken hangt af van gebruikt behang

De meeste behangdecoratie wordt gemaakt van kwalitatief vliesbehang. Vliesbehang is vaak gemakkelijk weer te verwijderen na het plakken.

Sommige leuke printjes zijn alleen in papierbehang verkrijgbaar. Papierbehang laat zich vaak moeilijker verwijderen. Het behang is meestal dunner en kwalitatief minder sterk. Bij het verwijderen heb je kans dat het behang gaat scheuren of dat je hem maar gedeeltelijk van de muur kunt halen.

☆ dus kijk even of je kunt zien welk soort behang er in jou behangdecoratie zit. Weet je niet zeker welk behang gebruikt is dan kun je altijd even een berichtje sturen dan kijken we even met je mee of kunnen advies geven wat je het beste kunt doen.

Lijmgebruik is medebepalend voor hergebruik

Welke lijm je hebt gebruikt voor het plakken speelt zeker mee in de kans dat de behangdecoratie heel verwijderd kan worden.

Uiltje Boompje Beestje beveelt de behangranden lijm van Perfax aan voor het plakken van de behangdecoratie. Dit is hele sterke lijm. Je behangdecoratie blijft hiermee super goed zitten op je ondergrond. Het is geschikt voor het verlijmen van alle soorten wandbekleding op kleine oppervlakken van moeilijke, niet absorberende ondergronden zoals glas, vinyl, metaal en PVC. Maar daardoor kan het zijn dat de behangdecoratie lastiger van de muur los komt. Dit kan ook het geval zijn als je andere lijm hebt gebruikt. Dus ik zou zeggen: “gewoon proberen”!

Ondergrond is van belang voor hergebruik behangdecoratie

De ondergrond waar de behangdecoratie op is geplakt kan ook een bijdrage leveren in het wel of niet makkelijk verwijderen van een behangdecoratie. Bij een geverfde muur zal het verwijderen makkelijker gaan dan wanneer je het op een behangen muur hebt geplakt. De kans dat de muur met behangondergrond er ongeschonden vanaf komt is klein. Houdt er rekening mee dat je die muur waarschijnlijk opnieuw moet voorzien van een behang.

Een muur met slecht stucwerk is ook een lastige. De kans dat je bij het verwijderen stukken muur ermee aftrekt is reëel. Dit is voor sommige klanten vaak al een reden om een behangdecoratie op een canvasdoek of mdf plaat te plakken.

Handige tips om het hergebruiken een kans te geven

Ga je de uitdaging aan? Dan heb ik een paar tips die het verwijderen misschien iets makkelijker maken.

Voor het verwijderen gebruik je een plamuurmes en een vochtige doek of een plantenspuit. Probeer met het plamuurmes onder de behangdecoratie te steken en spuit er een beetje water onder met de plantenspuit. Trek voorzichtig aan de behangdecoratie en kijk of hij loskomt van de muur. Steek de behangdecoratie verder los met het plamuurmes.

behangboom geel grijs tinten met hert
Dit behang-hertje is van muur veranderd zonder problemen!

Geen garantie, helaas lukt hergebruiken niet altijd..

Gaat er onverhoopt toch een onderdeel kapot? Is er een klein scheurtje ontstaan tijdens het verwijderen? Scheurtjes zijn meestal eenvoudig te repareren. Door genoeg lijm te gebruiken en de behangdecoratie goed aan te duwen zie je uiteindelijk (bijna) niets meer van de scheur. Zoals bijvoorbeeld een scheurtje in een pootje van de uil, stam of blaadje.

Soms kunnen we tegen een kleine vergoeding een nieuw onderdeel van je behangdecoratie toesturen waarmee je zelf de decoratie kunt repareren/vervangen.

Soms raakt een behangdecoratie onherstelbaar beschadigd. Helaas is het dan niet mogelijk om een onderdeel te vervangen. Wel kunnen we een nieuwe behangdecoratie leveren, uiteraard tegen de tarieven die je op de website kunt vinden. Misschien wil je dan ook een andere kleuren combinatie, dan kun je deze nu hier bekijken.

Geef hergebruik een kans. Succes!

Welke tip ga jij zeker proberen? Of heb je nog een goede tip die ik nog in dit blog erbij kan zetten? Ik hoor het graag in de comments. Laat je het me weten als het jou gelukt is om de behangdecoratie opnieuw te gebruiken in een reactie op dit blog?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *