𝐁𝐞𝐡𝐚𝐧𝐠𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐭 𝐰𝐚𝐫𝐦 𝐰𝐞𝐞𝐫 kan dat?
De nadelen van behangen met warm weer
Onvoldoende hechting van behang
Behang is moeilijker hanteerbaar
Wanneer je gaat behangen bij warme temperaturen wordt het behang vaak slap en is het moeilijker te hanteren. Het kan sneller scheuren of uitrekken, er kunnen luchtbellen ontstaan, behang kan uitzetten en weer krimpen wat zorgt voor ongelijke of niet goed aan elkaar sluitende naden. Dit geld vooral bij grote stukken behang, zoals banen. Bij het plakken van een muurdecoratie heb je hier minder mee te maken omdat je vaak werkt met kleine onderdelen die je 1 voor 1 op de muur plakt.
Meer lijm verbruik
Bij warm weer droogt de lijm sneller dan anders en verbruik je meer lijm.
Tips voor het behangen tijden warm weer
Er zitten vast nog meer nadelen aan het behangen met warm weer, maar ik wil je niet ontmoedigen dus door naar de tips hoe je het kunt aanpakken om tijdens warme dagen te behangen!
• Behang tijdens de koelere uren van de dag
Dat is vroeg in de ochtend of laat in de avond. De temperaturen zijn dan vaak nog laag en is op een warme dag dan het meest geschikte tijdstip op te gaan behangen.
• Zorg voor goede ventilatie
Zet ramen en deuren open en creëer een luchtstroom, waardoor de temperatuur wat lager wordt in de kamer. Een ventilator of airconditioning in de ruimte kan hier ook aan bijdragen. Het is voor jezelf 😅 ook comfortabeler tijdens het behangen en het helpt de droogtijd van de lijm te vertragen.
• Behang in kleine secties
Ga geen hele muur of meerdere banen tegelijk met behanglijm insmeren, maar werk in kleine secties. Behang één baan tegelijk, breng lijm aan per baan en verwerk deze op de muur voordat je doorgaat naar een volgende baan inpappen. Met een muurdecoratie doe je hetzelfde, lijm 1 onderdeel van de behangdecoratie in en verwerk deze op de muur voordat je doorgaat naar een volgend onderdeel. Zo voorkom je dat de lijm op het behang al is opgedroogd voordat je er aan toe bent gekomen om het te plakken.
• Behang bevochtigen
Als je merkt dat het behang te snel opdroogt voordat je het kunt aanbrengen op de muur, besproei het dan licht met water, bijvoorbeeld met een fijne plantenspuit, voordat je het op de muur plakt. Het bevochtigen kan de lijmactivering vertragen en je meer tijd geven om het behang op zijn plaats te plakken. Let op, maak het behang niet te nat, dan kan het behang gaan scheuren of uitrekken en wordt het moeilijker hanteerbaar.
• Verdun de lijm
De meeste mensen maken een grote hoeveelheid lijm aan in een emmer of kopen een klant en klare bak lijm. Wanneer bij warmte het water uit de lijm verdampt, wordt de lijm dikker en is moeilijker smeerbaar. Ook droogt de lijm sneller op wanneer deze dikker is geworden. Dit los je op door er een heel klein beetje water aan de lijm toe te voegen, (bijvoorbeeld een theelepeltje water) en de lijm vervolgens goed door te roeren.
Bij Uiltje Boompje Beestje kun je bij je muurdecoratie kant en klare lijm mee bestellen. Dit is een flacon van 250 ml en kun je afsluiten met een dop. Handig om te gebruiken bij kleine oppervlakten.
• Geen direct zonlicht
Let er op dat er geen felle zon staat op de muur die je gaat behangen. De warmte die deze zon uitstraalt op je muur zorgt ervoor dat de lijm te snel droogt. Probeer deze directe zon buiten de kamer te houden door gordijnen te sluiten of er een laken voor te hangen.
• Zelf voldoende hydrateren
Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en pauzes neemt om gehydrateerd te blijven. Tijdens het werken in warme omstandigheden verlies je veel vocht en het kan uitputtend zijn, dus zorg goed voor jezelf.
• Zorg dat je voldoende tijd hebt
Behangen met warm weer kan er voor zorgen dat het behangen meer tijd in beslag neemt dan verwacht. Door de sneller drogende lijm kun je het behang niet alvast insmeren maar ben je genoodzaakt het behang, na het lijmen, meteen te verwerken op de muur. Misschien merk je dat het beter is om deze klus te verspreiden over meerdere dagen en kies je ervoor om alleen op de meest koele uren van de dag je behangklus voort te zetten.
Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende tijd hebt om het behang aan te brengen zonder gehaast te zijn. Behangen vereist geduld en aandacht voor detail, dus neem de tijd om het goed te doen.
• Huur een professional in
Als het behangen in warm weer te uitdagend lijkt, kan het inhuren van een professionele behanger een goede optie zijn. Ze hebben ervaring met werken in verschillende omstandigheden en kunnen je helpen de klus snel en efficiënt te klaren.
Behangen met warm weer is mogelijk maar niet ideaal
Hoewel het mogelijk is om in warm weer te behangen, kan het dus leiden tot uitdagingen en problemen. Ik raad je dus aan om te wachten op koelere weersomstandigheden als dit mogelijk is en anders gebruik te maken van de tips uit dit blog om de beste resultaten te behalen bij het behangen van een ruimte!
Heel veel succes met je behangklus!
⭐ Laat je me nog even weten hoe het behangen gegaan is?
Geef een reactie