Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Behangdecoratie plakken op moeilijke ondergronden, 5 goede alternatieven!

Behangdecoratie is helaas niet voor elke muur geschikt. Soms is de ondergrond te korrelig, door gebruik van grove spagtelputz/granol, structuurverf of laat het pleisterwerk snel los. In dit blog lees je 5 alternatieven voor behangdecoratie op moeilijke ondergronden aanbrengen. Lees mee :

Geen geschikte ondergrond voor een behangdecoratie wat nu?

Ruwe ondergronden zijn niet optimaal voor een muurdecoratie van behang. Een behangdecoratie moet zich namelijk kunnen hechten aan de ondergrond. Wanneer dat hechten niet kan, heeft hij geen houvast en zal hij niet goed blijven zitten op de muur wanneer je de behangdecoratie met behanglijm op de muur hebt bevestigt. Een muurdecoratie rechtstreeks op de muur plakken is dan geen optie, maar gelukkig zijn er alternatieven waar je gebruik van kunt maken om toch die leuke muurdecoratie in je kinderkamer te kunnen plaatsen.

Ik heb veel contact met klanten waarvan sommige ook te maken hebben met een muur die niet helemaal geschikt lijkt. Ze vragen me om advies en ik geef ze dan altijd de tip om een velletje behang op de muur te plakken (doe dat op een niet opvallende plek, zoals bijvoorbeeld achter de deur) en dit een nachtje te laten zitten. Als het behangvel er de volgende dag nog goed op zit, dan betekent dit dat de hechting op je muur goed genoeg is. Ligt het velletje behang op de grond, dan is het advies: “Niet aan beginnen”.

Inmiddels weet ik door de reacties van tevreden klanten dat het soms toch goed lukt om een behangdecoratie te plakken op een wat ruwere ondergrond zoals bijvoorbeeld spagtelputz. Soms is wat extra lijm nodig, maar uiteindelijk blijft hij dan toch goed plakken. Deze bevindingen van andere klanten geeft natuurlijk geen garantie dat het bij jou ruwe muur ook goed blijft zitten.

Zoiezo is een muurdecoratie plakken altijd op eigen risico van de klant. Maar twijfel je, doe het dan niet en kies een alternatief. Gelukkig zijn die er en ik zal ze hier voor je opschrijven.

Alternatief 1. Canvasdoek voorzien van behangdecoratie

Het meest gebruikte alternatief is de behangdecoratie op een canvasdoek plakken. Deze zijn online in verschillende maten verkrijgbaar. Zorg er wel voor dat je er 1 koopt met een stevig frame, anders trekt je canvasdoek binnen de kortste keren krom en dat zou natuurlijk zonde zijn van de mooie behangdecoratie. Ben je heel erg handig dan kun je ook overwegen op zelf een canvasdoek in elkaar te zetten. Je zit dan niet aan standaard afmetingen vast en kunt zelf bepalen hoe groot je hem maakt. In dit filmpje zie je hoe je dat het best kunt doen. :  (2) SCHILDERSDOEK OPSPANNEN – YouTube

Houd, met de aanschaf van een canvasdoek, rekening met de afmeting van de decoratie, dat je zeker weet dat deze er helemaal op past. Soms is het juist mooi als er nog wat ruimte om de behangdecoratie overblijft. Bij een canvasdoek is het ook mogelijk om deze van te voren eerst nog een kleurtje te geven. Gebruik hier bijvoorbeeld muurverf voor.

De muurdecoratie kun je daarna eenvoudig op het doek plakken met perfax behangranden lijm of houtlijm.

Alternatief 2. Gebruik een mdf plaat / paneel van hout als ondergrond

Mdfplaat/paneel

Een muurdecoratie plakken op een mdf plaat of paneel is een mooie oplossing wanneer je muren niet glad genoeg zijn voor een muurdecoratie. Daarnaast kun je een mdf plaat laten zagen in de gewenste afmeting, zodat het altijd past!

Wanneer je een behangdecoratie gaat plakken op een mdf plaat kies dan voor een minimale dikte van 18 mm.  Zorg er voor dat je deze goed ontvet en gebruik een mdf grondverf aan beide zijde, zo voorkom je kromtrekken, zeker bij grote panelen.

Een behangdecoratie kun je nu gewoon aanbrengen met behanglijm voor vliesbehang of gebruik de extra sterke lijm van perfax voor behangranden.

Een mdf plaat of een gipsplaat zijn vaak wat zwaar en in de meeste gevallen zul je ze met schroeven op de muur moeten boren. De platen kun je vooraf in een kleurtje sauzen of je behangt ze eerst met een effen behang om er vervolgens de behangdecoratie op te plakken.

Hieronder 3 voorbeelden van het behangen van een deur paneel en een kleinere behangdecoratie gelijmd op een houten kastdeur.

boom op mdf plaat muurdecoratie babykamer      Uiltje op kastdeur

stoffen decoratie babykamer kinderkamer uil knuffel kleuren baby behangboom
behangboom op schuifkast

Alternatief 3. Behangdecoratie op gipsplaat

Gipsplaten worden veel gebruikt als afwerking van een “slechte” muur. (een muur die bijvoorbeeld niet mooi glad is of een muur met gaten erin van afbrokkelend stucwerk) Ze worden ook gebruikt om een scheidingswand af te werken maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken als voorzetpaneel waarop je een behangdecoratie kunt plakken.

Wanneer je gipsplaat als ondergrond wil gaan gebruiken, zorg er dan voor dat je deze voorbehandeld met een primer of breng een laag muurverf aan. Gipsplaat heeft een erg zuigende werking en met de voorbehandeling zorg je ervoor dat deze minder is en de papierlaag niet zal loslaten van de gipsplaat. De behangdecoratie kan zich hierna ook goed hechten op de voor behandelde gipsplaat.

Bedenk je echter wel dat gips plaat gevoelig is voor beschadigingen, zoals snel afbrekende hoekjes van het gipsplaat of problemen met het netjes afbreken van de gipsplaat op de snijlijn wanneer je deze in een bepaalde afmeting zou willen snijden. Vraag hier anders een expert bij die je kan helpen.

vogelhuisje van hout muurdecoratie kinderkamer behangboom babykamer gipsplaat
Op gipsplaat

Alternatief 4. Plak je decoratie met Dubbelzijdig tape / kneedgum

Dubbelzijdig tape /kneedgum

Dubbelzijdig tape, je had er misschien nog niet aan gedacht, maar ik heb echt klanten gehad die zo hun muurdecoratie op een ruwe ondergrond hebben vast gezet. Het bleef goed zitten en het resultaat op de muur was eigenlijk ook prima. Wanneer je dit van plan bent, zorg er dan voor dat je dunne dubbelzijdig tape gebruikt.

Het gebruik van kneedgum raad ik overigens af. Dit werkt niet langdurig genoeg bij het plakken van een behangdecoratie. Kneedgum heeft de neiging om harder te worden als hij droogt. Hierdoor verliest de kneedgum zijn elasticiteit en daarmee ook een beetje van zijn plakkracht. Een behangdecoratie heeft een groot oppervlak en kan daarom van de muur naar beneden komen als de kneedgum uitdroogt. Als tijdelijke oplossing zou het natuurlijk wel kunnen. Maar let op, sommige kneedgums laten een zichtbaar plekje achter op de muur na verwijdering. Met kneedgum kun je overigens wel heel mooi 3D vlinders van behang op de muur plakken.

Sierlijke behangboom bevestigd met dubbelzijdig tape
Sierlijke behangboom bevestigd met dubbelzijdig tape

Alternatief 5. Behangdecoratie in schilderijlijst

Schilderijlijst

Wat ik ook al eens terug heb gezien van klanten is een behangdecoratie inlijsten in een schilderijlijst. Het geeft een erg mooi effect door de lijst die om de decoratie heen zit en bovendien blijft de behangdecoratie stofvrij door de glasplaat die er overheen zit. Schilderijlijsten zijn in verschillende afmetingen en lijsten verkrijgbaar, maar is vaak wel een prijzig alternatief. Tenzij je natuurlijk een mooie schilderijlijst kunt vinden in een 2e handswinkel.

Deze 5 alternatieven hebben zo hun voordelen

Zoals je ziet zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven die je kunt overwegen voordat je je hele muur opnieuw laat stucen of voordat je deze leuke behangdecoraties (waar je je zinnen al op had gezet 😉 ) aan je voorbij moet laten gaan. Misschien is één van bovengenoemde alternatieven wel een goede oplossing voor jou moeilijke muur. Een bijkomend voordeel van de zojuist genoemde alternatieven is dat je je behangdecoratie gemakkelijk kunt verplaatsen, handig wanneer je gaat verhuizen. Bovendien kun je ze ook weer eenvoudig verwijderen als je weer eens wat anders wil. Hopelijk kun jij met deze alternatieven toch nog kiezen voor een leuke behangdecoratie en de babykamer sfeer creëer zoals je die voor ogen had!

Welk alternatief zou jij nog kunnen bedenken om toch een leuke muurdecoratie te plakken ondanks geen geschikte muur? Laat je het me weten in een reactie? Dan voeg ik jouw idee alternatief toe aan het blog 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *