Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Babykamer inrichten met een moodboard

Een visueel moodboard als leidraad

Wanneer je een baby verwacht moeten er veel voorbereidingen getroffen worden. Een van de leukste projecten tijdens je zwangerschap is het inrichten van de babykamer! Een effectieve manier om je ideeën en visie voor de babykamer vorm te geven is door gebruik te maken van een moodboard bij de inrichting van de babykamer. Een moodboard is een geweldige tool om je te helpen bij het visualiseren van de babykamer en het vastleggen van de sfeer die je wilt creëren. In dit blog laat ik je zien hoe je dat doet!

Wat is een moodboard?

Je zult vast wel allerlei ideeën hebben over hoe je de babykamer wil gaan inrichten. Maar passen al die ideeën wel bij elkaar en creëren ze wel de sfeer die je voor ogen hebt op je babykamer?

Een moodboard is een verzameling van inspirerende ideeën, beelden, kleuren, meubels en thema’s die een bepaalde sfeer of stijl weergeven, die je vastlegt in een collage. Het helpt je om een samenhangende look te creëren. Om het visueel te maken of al die ideeën die je hebt wel bij elkaar passen. Een moodboard gebruik je als leidraad. Als je nieuwe ideeën krijgt of een verandering wilt aanbrengen, kun je het moodboard eenvoudig aanpassen.

Je kunt een moodboard op verschillende manieren maken. Op papier of digitaal. Net wat je zelf het fijnste vind werken.

  • Een digitaal moodboard maken is een veel gebruikte methode. Dit kan vrij eenvoudig via canva.com, maar er zijn ook andere programma’s of app’s op je telefoon waar mee dat kan. Je kunt ook plaatjes plakken in WORD of PowerPoint. Het voordeel van een digitaal moodboard is dat je plaatjes en kleuren eenvoudig kunt verwijderen of aanpassen. Het ziet er vaak strak uit. Je kunt hem opslaan (bewaren) op je computer of mobiel en uitprinten als je bijpassende items gaat zoeken in een winkel.
  • Een moodboard op een stuk karton is echt tastbaar. Hier kun je met wat lijm de verzameling ideeën op plakken. Ook staaltjes stof voor de gordijnen of de stof kleur voor een wiegdeken kun je hier eenvoudig aan vast nieten. Net als verfkleur staaltjes.

Hoe maak je een moodboard:

  • Verzamel inspiratie

Voordat je begint met het maken van een moodboard is het belangrijk dat je eerst wat inspiratie hebt opgedaan zodat je de ideeën kunt gaan verzamelen. Kijk dus bijvoorbeeld op Pinterest, waar je heel veel kinderkamers zult vinden in allerlei kleuren en stijlen, loop eens een babywinkel in om te zien welke leuke accessoires of beddengoed ze hebben. Blader in tijdschriften of maak screenshots van wat je zoal tegen komt online tijdens het surfen op het web.

Bekijk verschillende kleurpaletten die gebruikt worden op kinderkamers, welke kleuren spreken je aan? Bekijk welke meubels je mooi vindt. Houd je van een natuurlijke look of kies je voor een industrieel ontwerp. Wees niet bang om ideeën te verzamelen die anders zijn dan de trends voor babykamers. Het is jouw moodboard, jouw persoonlijke ruimte voor creativiteit.

  • Kies een kleur palet en/of thema

Kleuren spelen een belangrijke rol in het bepalen van de sfeer op de babykamer. Bekijk de kleuren die je wilt gaan gebruiken en hoe ze bij elkaar passen. Zachte pasteltinten worden veel gebruikt op een babykamer maar je kunt ook voor fellere tinten gaan als dat bij jouw stijl past. Gebruik je moodboard om te zien of de kleuren bij de gewenste sfeer past die je wil creëren op de kinderkamer.

Je kunt ook kiezen voor een thema en daar kleuren bij kiezen. Zoals bijvoorbeeld thema jungle (groentinten) of oceaan (blauw tinten).

  • Stijl kiezen voor de babykamer meubels

De basismeubels die in de babykamer staan zoals een commode, ledikant/wieg en een kast zijn er in verschillende kleuren, materialen en stijlen. Kies meubels uit die bij je stijl passen. Kies je voor houtlook, industrieel of kies je voor vintage en schilder je een 2e hands meubelstuk in een kleurtje? Denk ook aan meubels zoals een schommelstoel (handig voor het voeden of om later boekjes in voor te lezen), wandplanken en lampen. Vergeet niet om praktische aspecten mee te nemen in je keuze voor meubilair, zoals opbergruimte en veiligheid.

  • Kies welke texturen je wil gaan gebruiken

Gebruik van verschillende texturen voegen warmte toe aan de babykamer. Denk aan het gebruik van zachte stofjes in beddengoed, een behangetje met een leuke print of juist structuurverf in een kleurtje op de muren. Een lamp van rotan of opbergmandjes van riet. Velours gordijn stoffen, een pluizig tapijtje of meubels van hout. Denk ook aan een unieke muurdecoratie van behang op de muur of een leuke poster in bamboestijl . Een moodboard kan deze verschillende texturen in balans brengen en ervoor zorgen dat ze passen bij de rest van je gekozen stijl.

  • Inspiratie opdoen voor leuke accessoires

Misschien wel het leukste van alles is het zoeken naar bijpassende accessoires. Ga op zoek naar zachte dekentjes, kussens, zachte tapijten, muurdecoraties, mandjes voor op de commode, vrolijke slingers van stof en/of lieve knuffels voor in het wiegje. Kijk of de accessoires verkrijgbaar zijn in kleuren die bij je kleurenpallet matchen en of ze bij de stijl van je moodboard passen. Ideeën voor accessoires kun je bijvoorbeeld opdoen op Pinterest of laat google zoeken naar de items die je zoekt.

  • Pas je moodboard aan waar nodig

Nu je heel veel ideeën hebt verzamelt kun je deze gaan weergeven op het moodboard. Heb je gekozen voor een tastbaar moodboard op papier, knip en plak je ideeën hier dan op. Hang of zet je moodboard in het kamertje dat de babykamer gaat worden.

Wanneer je digitaal aan de slag gaat verplaats je je ideeën uit je mapje op je digitale moodboard. Dit moodboard kun je opslaan op je mobiel, computer of uitprinten.

Bekijk nu of de gekozen ideeën bij elkaar passen. Pas aan waar nodig. Wees niet bang om je ideeën te verfijnen totdat je tevreden bent met het resultaat. Het belangrijkste is dat het moodboard jou idee weerspiegelt en je helpt om de babykamer van je dromen te creëren!

Moodboard en je budget voor de babykamerinrichting

Nu je moodboard helemaal klaar is en je weet hoe je de babykamer wil gaan inrichten is het ook belangrijk om te kijken welk budget je te besteden hebt. Je moodboard kan er wel fantastisch uitzien, maar weet je ook wat het kost om dit totaal plaatje te realiseren op de babykamer?

Zorg dat je je geld eerst uitgeeft aan de basis inrichting, zoals de muren (verf of behang) de meubels, ledikant/wieg, commode en kast. En bekijk dan wat je nog over houdt om te besteden aan accessoires.

Zijn bepaalde items op dit moment te duur en is je budget hiervoor niet toereikend zet ze dan op je verlanglijstje en vraag deze bijvoorbeeld voor de geboorte van je kindje aan de kraamvisite of zoek een goedkoper alternatief.

Begin op tijd met het maken van je moodboard. Zo weet je naar welk budget je toe moet werken en kun je iedere maand wat geld opzij zetten om zo je droombabykamer te kunnen realiseren.

Een handige tool om accessoires, items online te vinden

moodboard tool google image search

Na het knippen en plakken van je verzameling weet je misschien niet altijd meer waar je het meubelstuk of de accessoires hebt gevonden of waar je ze kunt aanschaffen. Hiervoor is een handige tool op de markt.

Google image search is een tool die ik graag gebruik om items te zoeken die ik online of op een plaatje gezien heb, maar waarbij het niet duidelijk is waar je deze kunt kopen. Deze tool werkt heel eenvoudig en kun je zowel op je laptop als op je mobiel gebruiken. Hoe het werkt? Maak een screenshot of foto van het item en zoek op google search image. Wanneer je op dit icoontje klikt kun je een foto toevoegen van het item dat je hebt gezien. Google search gaat nu voor jou op zoek naar items die hij kan vinden online, die hetzelfde zijn of erop lijken. De resultaten verschijnen onder je ingevoerde foto.  Nu kun je zelf kijken waar je het item kunt kopen en vergelijken welke shop de beste prijs heeft.

Voordelen van het maken van een moodboard

Zoals je nu vast gemerkt hebt heeft een moodboard veel voordelen bij het inrichten van de babykamer.

Zo kun je voordat je aan de babykamer begint eerst alle ideeën op een rijtje zetten om de juiste sfeer te creëren. Het helpt je je ideeën visueel te maken. Je ziet meteen of je ideeën in harmonie zijn met elkaar. Met een moodboard kun je gemakkelijk je ideeën aan anderen voorleggen en aanpassen als dat nodig is. Zo kunnen beslissingen weloverwogen genomen worden. Je kunt er al je creativiteit op kwijt zonder dat je het meteen definitief vastlegt.

Een moodboard geeft je richting en zorgt ervoor dat je niet afwijkt van je doelen. Zo creëer je uiteindelijk de babykamer van je dromen!

Heb jij al een sfeer of thema in gedachten voor jouw babykamer? Laat het me even weten in een reactie onder dit blog. Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *