Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Een lamp kiezen voor de babykamer

Kies de juiste lamp verlichting voor je babykamer 

Als ouder wil je er natuurlijk voor zorgen dat je baby comfortabel en veilig slaapt. Het juiste licht kan hierbij een grote rol spelen. Maar het kan best lastig zijn om de juiste verlichting te vinden voor je babykamer. Een lamp moet niet te fel zijn, maar moet wel voldoende verlichting geven. Daarnaast geeft een goede verlichting ook een mooie sfeer op je babykamer. In dit blog laat ik jullie verschillende soorten lampen zien en vertel ik jullie waar je op kunt letten bij het uitkiezen van de juiste lamp verlichting. Lees je mee hoe je de juiste lampen kiest voor de perfecte sfeer op je babykamer?

Welke lamp past het beste bij mijn babykamer?

Om een goede sfeer te creëren op je babykamer is het belangrijk dat je lampen kiest die passen bij de stijl en/of kleur van je kinderkamer. Heb je een drukke muur? Kies dan uit het uiterlijk van een rustige lamp. Als de kinderkamer vrij basic is, vallen de lampjes met een rustige uiterlijk misschien wat minder op en kan het leuk zijn als je een lamp kiest met een opvallend uiterlijk of met een design op de lampenkap.

Hanglamp voor de basisverlichting

Voor de centrale lamp verlichting in de kinderkamer of babykamer kun je kiezen voor een mooie hanglamp met kap. Een hanglamp zorgt voor voorlichting van de totale ruimte. Deze hangt in het midden van de kamer waardoor deze lamp meestal het eerste is wat je ziet als je een kinderkamer binnenkomt.

Een hanglamp met een afbeelding erop of een printje die past bij de inrichting en de sfeer van de kinderkamer is natuurlijk ook erg leuk om naar te kijken. Als je kindje in bed ligt, zal hij/zij deze lamp ook aan het plafond zien hangen.

Wist je dat je bij Uiltje Boompje Beestje kunt kiezen voor een passende lampenkapdecoratie, die je zelf op je lampenkap kunt bevestigen? Zo heb je zeker een passende lampenkap in de stijl die past bij je kinderkamer. Een uniek lampdesign! Kijk hier voor voorbeelden van lampenkapdecoratie.

Plafondlampen

Een plafondlamp of plafonnière zorgt voor de basisverlichting op de kinderkamer. Het is een vlakke lamp die je direct aan het plafond bevestigd. De doos ligt verborgen in het plafond. De aan en uit knop bevind zich meestal op de muur.

Ook plafondlampen zijn in verschillende uitvoeringen en designs verkrijgbaar. Kies een plafonnière die past bij de sfeer van de kinderkamer.

Wandlampen voor de sfeerverlichting

Naast functionele verlichting is ook sfeerverlichting zoals wandlampen en nachtlampen onmisbaar in de babykamer. Sfeerverlichting verspreidt zacht, warm licht waarmee de babykamer sfeervol wordt verlicht. Want als je midden in de nacht een luier moet verschonen of je kindje gaat voeden wil je liever niet de felle lamp aandoen. Een wandlamp of nachtlamp zorgt dan net voor voldoende licht.

 

Een wandlamp is zeer geschikt voor het slaapgedeelte, de intensiteit van de lamp is afhankelijk van de leeftijd van het kind. Kleine kinderen hebben geen intensief licht nodig. Kies dan een zacht licht, waarbij ze rustig in slaap vallen en je deze eventueel kunt gebruiken bij het verschonen van luiers. Voor oudere kinderen die al voor het slapengaan lezen, is verlichting met een hogere intensiteit geschikter.

Ook wandlampen heb je in verschillende uitvoeringen. Kies een wandlamp met een uiterlijk dat past binnen de sfeer en inrichting van je kinderkamer.

Nachtlampje verlichting

Een nachtlampje is ook geschikt naast een kinderbed. Deze kun je in het stopcontact steken. Sommige bevatten een bewegingssensor, waarbij hij automatisch oplicht bij een beweging en na korte tijd weer uitschakelt. Er zijn ook nachtlampjes/ oriëntatielichten die de hele nacht zacht branden, zodat het kind zich rustiger voelt in de nacht.

Naast deze vaste nachtlampjes zijn er ook nachtlampjes die niet afhankelijk zijn van een stopcontact, maar werken op batterijen of een oplaadbare accu hebben. Deze zijn er tegenwoordig in allerlei vormen, maten en uitvoeringen. Zoals in de vorm van een dier, een ster of in de vorm van een bekend baby t.v. figuur. Nachtlampjes zijn er in verschillende kleuren en sommige kun je zelfs via een afstandsbediening op verschillende kleuren instellen. Je kunt ze overal neerzetten waar je zou willen, boven op een kast of op de vensterbank. Maar let wel op dat je kindje er niet bij kan. Hoewel de meeste nachtlampjes een veiligheidskeuring hebben doorstaan is dit geen garantie. Nachtlampjes zijn niet bedoeld om mee te spelen.

Een lamp met een diffusor

Bij sommige lampen is het mogelijk om een ​​diffusor of blender op de lamp te monteren. Een diffusor is meestal gemaakt van een semi-transparant materiaal zoals plastic of glas en wordt aan de onderkant van een lampenkap geplaatst tussen de lichtbron en de kap. Dit zorgt er voor dat de straal licht uit de lamp veranderd. Hierdoor wordt het licht fijner omdat het gelijkmatiger wordt verspreid.

Het voordeel hiervan is dat het licht zachter is zodat jij (vooral je baby) niet te veel naar fel licht staart. Een diffusor wordt vaak gebruikt als sfeerverlichting. Er zijn verschillende soorten diffusors, die elk een ander licht verspreiden. Sommige lampen worden geleverd met een ingebouwde diffusor, maar er zijn ook lampen waar je dit er zelf op kunt monteren. Niet alle lampen hebben een diffusor of de mogelijkheid om dit later toe te voegen. Let hierop bij de aanschaf van een lamp als je deze mogelijkheid graag op je babykamer zou willen. Een lamp met en dimmer zou ook een optie kunnen zijn om het licht te regelen in felheid.

Zorg voor veilige verlichting

Kies altijd verlichting die veilig is voor je baby. Vermijd lampen met lossen snoeren, waarover je zou kunnen struikelen of waar je kindje mee zou kunnen gaan spelen. En controleer lampen op scherpe randen of losse onderdelen. Zorg er verder voor dat de lampen niet te heet worden en op een veilige afstand staan van het ledikant.

Gebruik led verlichting

  • Houdt er rekening mee dat de peer van een lamp best warm kan worden. Voor de kinderkamer kan je dan ook het beste kiezen voor LED. Deze worden niet warm, ze verbruiken minder en gaan ook nog eens het langst mee in vergelijking tot de andere soorten. Dus ook nog beter voor het milieu.

Baby’s hebben behoefte aan verschillende niveaus van licht

Wist je dat verlichting een directe invloed heeft op de ontwikkeling van een baby? Het is belangrijk dat je het dag- en nachtritme van je baby zo veel mogelijk volgt. Je kunt deze ritmes helpen instellen door helder licht in de ochtend en gedempt licht in de avond te gebruiken. Ook is het fijn voor je kindje wanneer je de mate van verlichting afstemt op de behoefte van je kindje.

4 voorbeelden van afgestemd licht op de behoefte van je kindje

  • slapen; Je kindje heeft een donkere omgeving nodig om te kunnen slapen. Dit komt omdat hun lichaam nog niet in staat is om het hormoon melatonine te reguleren, wat helpt bij het bevorderen van de slaap. Het is daarom belangrijk om de slaapkamer van je kindje goed te verduisteren
  • Spelen; Als je kindje wakker is en speelt, heeft het meer licht nodig om te kunnen zien en zijn/haar omgeving te verkennen. Het is daarom een goed idee om speelruimtes goed te verlichten met natuurlijk licht of heldere verlichting.
  • Voeden; Bij het voeden heeft je kindje een zacht licht nodig dat hun ogen niet irriteert en helpt om een rustige en ontspannen sfeer te creëren . Een nachtlampje of gedimd licht kan hierbij helpen bij de nachtvoeding.
  • Verschonen; Bij het verschonen van je kindje is een goede verlichting belangrijk. Zo kun je de producten die je gebruikt goed zien en kun je controleren of je kindje goed verschoont is. Voor de nachtverschoning is het gebruik van een nachtlampje aan te raden. Je wil natuurlijk niet dat je kindje na de verschoning klaar wakker is door het gebruik van fel licht!

verlichting op de kinderkamer lichtslinger

Ruime keuze in verlichting voor je baby-kinderkamer

Je ziet dat er er een ruime keuze is aan verlichting voor de babykamer en dat je hiermee de gewenste sfeer op de babykamer kunt creëren. Leuk aan de babykamers van tegenwoordig is dat de verlichting in allerlei vormen, thema’s en formaten te koop zijn, zodat je de juiste sfeer op je babykamer kunt creëren. En wanneer je kiest voor een lamp in basic wit, een neutrale kleur of met een goed design kunnen deze lampen mee groeien met je kind van baby tot tiener. Er zijn meer als voldoende speelse, kleurrijke lampen die ook zeer geschikt zijn voor de babykamer.

Kijk eens online of loop een fysieke lampenzaak binnen om ideeën op te doen. En wanneer je een unieke lampenkap zou willen hebben die past bij de kleuren en het design van je kinderkamer, kijk dan eens hier in de shop van uiltje Boompje Beestje voor een lampenkapdecoratie op maat!

Welke lamp heb jij op de babykamer? Of heb je meerdere lampen die je op verschillende momenten gebruikt op de babykamer? Laat het me even weten in een reactie onder dit blog, ik ben namelijk erg benieuwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *