Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Zo kun je een kleine babykamer sfeervol in richten!

Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen: “Ik heb een kleine babykamer, hoe kan ik hem toch sfeervol inrichten?” Geen gekke vraag, want bij het inrichten van een kleine ruimte moet je rekening houden met een aantal aspecten om het kamertje niet nog kleiner of krapper te laten ogen. Bovendien moet een babykamer ook praktisch blijven. Een babybedje en het liefst een verschoningsplek zijn toch wel de basis meubels die je ook in een kleine babykamer zou willen. De volgende tips kunnen je helpen om een kleine babykamer leuk, praktisch en gezellig in te richten, ook als je wat minder ruimte hebt.

De afmeting van het kamertje opmeten

Voor het inrichten van een babykamer is het handig als je weet wat de afmetingen zijn. Er is geen definitie van een kleine babykamer. Wat voor de één een klein kamertje is kan voor de ander een zee van ruimte zijn. Het is maar net wat je allemaal in een babykamer zou willen. In een babykamer van 5 x 4 meter kun je heel wat meer kwijt dan in een babykamer van 3 x 2,5 meter. Daarom is het handig om een rolmaat erbij te pakken en eerst eens op te meten hoe groot het kamertje nu eigenlijk is.

Kijk meteen ook waar het raam zit en de deur, zodat je rekening kunt houden met de inval van het licht en de ruimte die een opengaande deur inneemt.

Plattegrond tekenen

Nu je de afmetingen weet kun je rekening houden met de afmeting van de meubels die je voor het babykamertje gaat aanschaffen. Misschien is het voor jou wel handig om het visueel te maken en een plattegrond te tekenen van het kamertje waarbij je ook kunt zien waar het raam zit en de deur. Zo kun je meubelstukken op schaal knippen die je op de plattegrond kunt plaatst. Is er voldoende ruimte tussen de meubeltjes? Kun je overal goed bij, ook bij het raam? Het is dan eenvoudiger om te schuiven met de papieren meubels om te zien welke opzet het meeste ruimte geeft.

Veiligheid voorop!

Let ook op de veiligheid. Een babybedje is de plek waar je kindje veel tijd gaat doorbrengen. Daarom moet de plaats rondom het bedje veilig genoeg zijn. Plaats een babybedje bijvoorbeeld niet voor een verwarming. Hier zou je kindje zich aan kunnen branden als hij aan staat. Wil je een rolgordijn voor het raam, let dan op dat je het ledikant daar ver genoeg van af zet. Een koordje zou voor verstikking kunnen zorgen wanneer je kindje er mee gaat spelen. Kijk ook of het ledikantje niet op de tocht staat als je bijvoorbeeld het raam op een kiertje hebt staan.

Gebruik lichte kleuren voor een ruimtelijk gevoel

Een babykamer met lichte kleur muren oogt groter of ruimtelijker dan muren die in een donker tint geverfd of behangen zijn. Zorg er dus voor je dat je de muren licht houdt, dit geeft ook een frisse look. Wit of een pastel tint zijn rustige kleuren. Met accessoires kun je er nog genoeg kleur inbrengen.

Toch kan het soms leuk zijn om 1 muur in een fellere kleur te verven/behangen, zeker wanneer je de overige aankleding hierop afstemt. Laat de kleur terug komen in accessoires, je creëert daarmee één geheel, wat ook zorgt voor een rustige look. Kies je toch voor een donkere tint op de muur, houdt de aankleding dan in een lichte tinten.

Ook behang met drukke prints zorgen voor een kleiner lijkende babykamer. Wil je toch graag een drukke print gebruiken voor behang, kies dan 1 muur die je daarmee behangt en laat de andere 3 muren in een lichte kleur.

  • Sfeervol met kleur en een muurdecoratie

Passende meubels

De meubels voor een kleine babykamer moeten functioneel zijn en niet te kolossaal. Ook meubels met gecombineerde functies en die op meerdere manieren te gebruiken zijn, zijn handig op een kleinere kinderkamer. Blijf bij het uitzoeken van meubels voor het kamertje wel altijd letten op de veiligheid van de meubels. Houdt de kleur van de meubels zo licht mogelijk. Een lichte ruimte oogt groter en ruimtelijk.

Ledikant / wiegje / commode

Allereerst is een ledikantje of wiegje een basis meubelstuk dat zeker niet mag ontbreken. Een 3 in 1 meubelstuk zoals de paso doble is een mooi voorbeeld waarbij een ledikant, commode en kastjes in 1 meubelstuk zijn verwerkt. De commode heeft vier ruime laden. De ruime lade onder het ledikant verbergt niet alleen de onderdelen, maar ook de handige wielen waar het ledikant op staat. Aan de zijkant van de commode bevindt zich een kleding rails voor kleine kleertjes. De afmeting van dit meubelstuk is 72 cm x 100,5 cm x 164 cm. Matrasmaat 60 x 120 cm.

 

De Lorelli Trend Plus is een 5 in 1 combi baby- en tienerkamer, 62 x 110 x 167 cm (b x h x l). Multifunctioneel ledikant, je kan er van alles in opbergen en hoeft geen aparte verzorgingstafel. Het ledikant is een hoogte verstelbaar. Dit meubelstuk kun je later ook ombouwen tot een kinderbed, nachtkastje en bureau! Super handig en je hoeft geen nieuwe meubels aan te schaffen als je kindje zijn ledikant ontgroeid is!

Ander voorbeelden van combi meubels vind je hieronder:

Voor het verschonen van je kindje is een commode erg fijn. Deze hoeft niet persé in de babykamer te staan. Je kunt bijvoorbeeld ook verschonen op de badkamer of op je eigen slaapkamer als je daar wel ruimte hebt voor een commode. Er bestaan ook opklapbare commode plankjes. Deze bevestig je op de muur en klap je weer op na het verschonen of aankleden van je kindje.

Kledingkast

Kun je niet al je spulletjes kwijt in de commode? Kijk dan of er nog ruimte is voor een kleding kast? Kies dan een niet te diepe kast. Babykleding heeft niet veel ruimte nodig. 52 cm is diep genoeg om babykleertjes in op te hangen. Kies het liefst voor een dichte kledingkast. Dit geeft een strakke en opgeruimde look. Een open kast met kleurrijke kleding kan rommelig ogen en het kamertje drukker maken dan gewenst. Kijk ook of je ruimte hebt op de kast deur te open, een andere optie is een schuifdeur. Kasten met een schuifdeur zijn echter vaak niet in een smalle variant te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *