Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Zo kun je een kleine babykamer sfeervol in richten!

Regelmatig zie ik de vraag voorbij komen: “Ik heb een kleine babykamer, hoe kan ik hem toch sfeervol inrichten?” Geen gekke vraag, want bij het inrichten van een kleine ruimte moet je rekening houden met een aantal aspecten om het kamertje niet nog kleiner of krapper te laten ogen. Bovendien moet een babykamer ook praktisch blijven. Een babybedje en het liefst een verschoningsplek zijn toch wel de basis meubels die je ook in een kleine babykamer zou willen. De volgende tips kunnen je helpen om een kleine babykamer leuk, praktisch en gezellig in te richten, ook als je wat minder ruimte hebt.

De afmeting van het kamertje opmeten

Voor het inrichten van een babykamer is het handig als je weet wat de afmetingen zijn. Er is geen definitie van een kleine babykamer. Wat voor de één een klein kamertje is kan voor de ander een zee van ruimte zijn. Het is maar net wat je allemaal in een babykamer zou willen. In een babykamer van 5 x 4 meter kun je heel wat meer kwijt dan in een babykamer van 3 x 2,5 meter. Daarom is het handig om een rolmaat erbij te pakken en eerst eens op te meten hoe groot het kamertje nu eigenlijk is.

Kijk meteen ook waar het raam zit en de deur, zodat je rekening kunt houden met de inval van het licht en de ruimte die een opengaande deur inneemt.

Plattegrond tekenen

Nu je de afmetingen weet kun je rekening houden met de afmeting van de meubels die je voor het babykamertje gaat aanschaffen. Misschien is het voor jou wel handig om het visueel te maken en een plattegrond te tekenen van het kamertje waarbij je ook kunt zien waar het raam zit en de deur. Zo kun je meubelstukken op schaal knippen die je op de plattegrond kunt plaatst. Is er voldoende ruimte tussen de meubeltjes? Kun je overal goed bij, ook bij het raam? Het is dan eenvoudiger om te schuiven met de papieren meubels om te zien welke opzet het meeste ruimte geeft.

Veiligheid voorop!

Let ook op de veiligheid. Een babybedje is de plek waar je kindje veel tijd gaat doorbrengen. Daarom moet de plaats rondom het bedje veilig genoeg zijn. Plaats een babybedje bijvoorbeeld niet voor een verwarming. Hier zou je kindje zich aan kunnen branden als hij aan staat. Wil je een rolgordijn voor het raam, let dan op dat je het ledikant daar ver genoeg van af zet. Een koordje zou voor verstikking kunnen zorgen wanneer je kindje er mee gaat spelen. Kijk ook of het ledikantje niet op de tocht staat als je bijvoorbeeld het raam op een kiertje hebt staan.

Gebruik lichte kleuren voor een ruimtelijk gevoel

Een babykamer met lichte kleur muren oogt groter of ruimtelijker dan muren die in een donker tint geverfd of behangen zijn. Zorg er dus voor je dat je de muren licht houdt, dit geeft ook een frisse look. Wit of een pastel tint zijn rustige kleuren. Met accessoires kun je er nog genoeg kleur inbrengen.

Toch kan het soms leuk zijn om 1 muur in een fellere kleur te verven/behangen, zeker wanneer je de overige aankleding hierop afstemt. Laat de kleur terug komen in accessoires, je creëert daarmee één geheel, wat ook zorgt voor een rustige look. Kies je toch voor een donkere tint op de muur, houdt de aankleding dan in een lichte tinten.

Ook behang met drukke prints zorgen voor een kleiner lijkende babykamer. Wil je toch graag een drukke print gebruiken voor behang, kies dan 1 muur die je daarmee behangt en laat de andere 3 muren in een lichte kleur.

  • Sfeervol met kleur en een muurdecoratie

Passende meubels

De meubels voor een kleine babykamer moeten functioneel zijn en niet te kolossaal. Ook meubels met gecombineerde functies en die op meerdere manieren te gebruiken zijn, zijn handig op een kleinere kinderkamer. Blijf bij het uitzoeken van meubels voor het kamertje wel altijd letten op de veiligheid van de meubels. Houdt de kleur van de meubels zo licht mogelijk. Een lichte ruimte oogt groter en ruimtelijk.

Ledikant / wiegje / commode

Allereerst is een ledikantje of wiegje een basis meubelstuk dat zeker niet mag ontbreken. Een 3 in 1 meubelstuk zoals de paso doble is een mooi voorbeeld waarbij een ledikant, commode en kastjes in 1 meubelstuk zijn verwerkt. De commode heeft vier ruime laden. De ruime lade onder het ledikant verbergt niet alleen de onderdelen, maar ook de handige wielen waar het ledikant op staat. Aan de zijkant van de commode bevindt zich een kleding rails voor kleine kleertjes. De afmeting van dit meubelstuk is 72 cm x 100,5 cm x 164 cm. Matrasmaat 60 x 120 cm.

 

De Lorelli Trend Plus is een 5 in 1 combi baby- en tienerkamer, 62 x 110 x 167 cm (b x h x l). Multifunctioneel ledikant, je kan er van alles in opbergen en hoeft geen aparte verzorgingstafel. Het ledikant is een hoogte verstelbaar. Dit meubelstuk kun je later ook ombouwen tot een kinderbed, nachtkastje en bureau! Super handig en je hoeft geen nieuwe meubels aan te schaffen als je kindje zijn ledikant ontgroeid is!

Ander voorbeelden van combi meubels vind je hieronder:

Voor het verschonen van je kindje is een commode erg fijn. Deze hoeft niet persé in de babykamer te staan. Je kunt bijvoorbeeld ook verschonen op de badkamer of op je eigen slaapkamer als je daar wel ruimte hebt voor een commode. Er bestaan ook opklapbare commode plankjes. Deze bevestig je op de muur en klap je weer op na het verschonen of aankleden van je kindje.

Kledingkast

Kun je niet al je spulletjes kwijt in de commode? Kijk dan of er nog ruimte is voor een kleding kast? Kies dan een niet te diepe kast. Babykleding heeft niet veel ruimte nodig. 52 cm is diep genoeg om babykleertjes in op te hangen. Kies het liefst voor een dichte kledingkast. Dit geeft een strakke en opgeruimde look. Een open kast met kleurrijke kleding kan rommelig ogen en het kamertje drukker maken dan gewenst. Kijk ook of je ruimte hebt op de kast deur te open, een andere optie is een schuifdeur. Kasten met een schuifdeur zijn echter vaak niet in een smalle variant te krijgen.

Wanneer je gordijnen in de babykamer gaat ophangen, nemen deze ook ruimte in beslag, afhankelijk de maakwijze van het gordijn en hoe je ze ophangt. Je hebt minimaal 7 cm nodig vanaf de muur voor het ophangen van een gordijnrail. Steekt de vensterbank voorbij het raamkozijn, tel dan deze cm op bij de afstand voor het ophangen van de rail. Dit betekent dat je deze ruimte vrij moet houden in het kamertje. Een gordijn schuift niet makkelijk open en dicht wanneer er meubels in de weg staan.

Ook gordijnen zijn een echte sfeermaker. Kies je voor een rustige effen stof of juist voor een drukke print? Kijk wat het best bij de rest van het kamertje past.

Kies je voor een vouw of rolgordijn, dan kost je dit geen extra ruimte. Wel moet je rekening houden dat je kindje niet bij de koordjes van het rol of vouwgordijn kan i.v.m. de veiligheid.

Niet te druk aankleden

Zodra je de muren klaar hebt en de meubels in het kamertje hebt gezet kun je bekijken wat er verder nog nodig is aan aankleding. Gebruik niet teveel verschillende kleuren, maar stem de kleuren op elkaar af voor een rustige en ruimtelijk uiterlijk.

Binnenkijken bij een ander

Wil je eens kijken hoe anderen hun babykamer hebben ingericht? Kijk dan een op mijn blog de Binnenkijker. Dit is een inspiratie blog voor ouders, door ouders. Hierin kun je lezen hoe andere ouders hun babykamer of kinderkamer hebben gecreëerd en wat ze daarvoor hebben gebruikt. Van muurverf, meubels, aankleding tot behang. Neem zeker een kijkje! Je vind de Binnenkijkers via onderstaande knop.

Welke tip heb jij nog voor de inrichting van een kleine kinderkamer?

Misschien heb jij nog wel een tip voor het inrichten van een kleine kinderkamer? Of heb je zelf een kleine babykamer ingericht? Laat deze tips dan achter in een reactie op dit bericht. Zo kunnen andere ouders het ook lezen. Alvast bedankt voor het meedenken!

Geen ruimte voor een kledingkast, maar wil je deze wel graag? Kijk dan of je deze in een andere kamer of bijvoorbeeld de overloop kunt neerzetten.

Ook een kleding kast is te combineren met een commode. Een leuk voorbeeld van een combikast is de 2-in-1 kast en commode van het merk Colorfull Home. Dit meubel is ideaal voor kleinere babykamers en bovendien superhandig; je hebt al je spulletjes altijd binnen handbereik! Afmeting: 191 x 131,5 x 72 cm.

De commode kan uitgenomen worden waardoor je er een bankje van kan maken. Leuk voor als je kindje wat ouder is. Een lekker plekje om bijvoorbeeld een boekje te lezen! 

 

Muurdecoratie

Een andere optie is een leuke muurdecoratie. Deze geeft veel sfeer op een babykamer, omdat je de kleuren kunt afstemmen met de rest van de aankleding van het babykamertje. Een muurdecoratie van Uiltje Boompje Beestje kan naast een wenskleur ook in het juiste formaat gemaakt worden. Er is dus altijd wat passends te vinden voor een kleinere babykamer. Op de website van Uiltje Boompje Beestje kun je verschillende voorbeelden vinden van de inrichting van een kleinere babykamer met de aanvulling van een muurdecoratie.

Wanneer je gordijnen in de babykamer gaat ophangen, nemen deze ook ruimte in beslag, afhankelijk de maakwijze van het gordijn en hoe je ze ophangt. Je hebt minimaal 7 cm nodig vanaf de muur voor het ophangen van een gordijnrail. Steekt de vensterbank voorbij het raamkozijn, tel dan deze cm op bij de afstand voor het ophangen van de rail. Dit betekent dat je deze ruimte vrij moet houden in het kamertje. Een gordijn schuift niet makkelijk open en dicht wanneer er meubels in de weg staan.

Ook gordijnen zijn een echte sfeermaker. Kies je voor een rustige effen stof of juist voor een drukke print? Kijk wat het best bij de rest van het kamertje past.

Kies je voor een vouw of rolgordijn, dan kost je dit geen extra ruimte. Wel moet je rekening houden dat je kindje niet bij de koordjes van het rol of vouwgordijn kan i.v.m. de veiligheid.

Niet te druk aankleden

Zodra je de muren klaar hebt en de meubels in het kamertje hebt gezet kun je bekijken wat er verder nog nodig is aan aankleding. Gebruik niet teveel verschillende kleuren, maar stem de kleuren op elkaar af voor een rustige en ruimtelijk uiterlijk.

Binnenkijken bij een ander

Wil je eens kijken hoe anderen hun babykamer hebben ingericht? Kijk dan een op mijn blog de Binnenkijker. Dit is een inspiratie blog voor ouders, door ouders. Hierin kun je lezen hoe andere ouders hun babykamer of kinderkamer hebben gecreëerd en wat ze daarvoor hebben gebruikt. Van muurverf, meubels, aankleding tot behang. Neem zeker een kijkje! Je vind de Binnenkijkers via onderstaande knop.

Welke tip heb jij nog voor de inrichting van een kleine kinderkamer?

Misschien heb jij nog wel een tip voor het inrichten van een kleine kinderkamer? Of heb je zelf een kleine babykamer ingericht? Laat deze tips dan achter in een reactie op dit bericht. Zo kunnen andere ouders het ook lezen. Alvast bedankt voor het meedenken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *