Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Heb jij al eens van een bijtketting gehoord?

Een bijtring kent iedereen wel. Zodra de tandjes van de baby doorkomen heeft het ernorm veel behoefte om overal op te kauwen: een bijtring, een knuffel, zijn vingertjes. Dit helpt bij de vermindering van jeuk en pijn van de doorkomende tandjes. Maar wist je dat er ook een bijtketting te koop is, speciaal bedoeld voor kinderen bij wie deze kauwbehoefte er nog steeds is als ze opgroeien of bij wie de bijtketting ook een bijdrage kan leveren aan de prikkelverwerking?

Ik liet mijn dochter er 1 testen, omdat zij moeite heeft met prikkelverwerking en regelmatig aan haar vingers knabbelt of gaatjes bijt in de mouwen van haar jurk. Lees mee hoe het haar bevalt.

Bijtketting

De postbode bezorgd het brievenbus pakketje met 2 bijtkettingen erin. Ik laat mijn dochter kiezen welke ze mooi vindt. Ze pakt de ketting met de druppel en hangt hem meteen om haar nek en stopt de druppel in haar mond. Ze noemt de naam van een klasgenootje. Schijnbaar heeft zij deze bijtketting al eerder gezien bij andere kinderen bij haar op school en weet meteen wat de bedoeling is. Ze pakt haar ipad en gaat op de bank zitten. In plaats van haar mouw in haar mond te stoppen, heeft ze nu de druppel van de bijtketting in haar mond.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet eerder van een bijtketting voor kinderen had gehoord. Dus nam ik een kijkje op de website van bijtketting.nl om te zien wat een bijtketting nou precies is en waar voor je hem kunt gebruiken.

Draagt bij aan de prikkelverwerking

Sommige kinderen hebben meer moeite met het verwerken van de allerdaagse prikkels. Zoals bijvoorbeeld kinderen die hooggevoelig zijn, kinderen met ADHD, autisme, of met een verstandelijke beperking. Voor hen kan een bijtketting een positieve bijdrage leveren. Door het kauwen wordt een gedeelte in de hersenen, dat verantwoordelijk is voor de controle en verwerking van emotionele prikkels, gestimuleerd. Het kauwen zorgt voor een verbeterde doorbloeding van de hersenen wat de concentratie ten goede komt. Bovendien heeft het een positieve invloed op de ontwikkeling van het sensomotorisch vermogen van kinderen.

Bovengemiddelde kauwbehoefte

Een bijtketting is daarnaast ook bedoeld voor kinderen die een bovengemiddelde kauwbehoefte hebben. Kauwen kalmeert en geeft rust. Omdat de kauwintensiteit bij ieder kind verschillend is, kun je kiezen uit bijtkettingen voor de lichte, gemiddelde of de echte stevige kauwer.

Onze dochter is een stevige kauwer. Soms knabbelt ze op haar duim en vingers tot bloedens toe. De bijtketting in de vorm van een druppel is bedoelt voor intensieve gebruikers, dus dat heeft ze goed gekozen!

Afhankelijk van de kauwintensiteit van de kauwer kan een bijtketting weken of maanden mee gaan. Zoek je een bijtketting die langere tijd mee gaat, kies dan niet voor een figuurtje met uitstekende delen.

De vormgeving

Ik zie op de site al meteen dat er veel keuze is uit bijtkettingen. De bijtkettingen zijn op de website in verschillende categoriën ingedeeld zoals: Dieren, snoep & fruit en fantasie, wat het zoeken vergemakkelijkt. De bijtkettingen zijn er in verschillende kleuren. Er worden zoete exemplaren aangeboden maar ook super stoere! Voor ieder wat wils! Ze worden geleverd met een bijpassend koord. Hierdoor kun je deze bijtketting ook dragen als een mooi sierraad.

Mijn dochter wilde de bijtketting de volgende dag meenemen naar school. Maar een koordje om je nek vind ik altijd een eng idee. Stel dat ze ergens achter blijft hangen met de ketting? Dus deden we de koordjes test.

Veiligheid

De sluiting sprong open toen er veel kracht op kwam! Gelukkig was het koordje niet kapot. Het koordje heeft namelijk een speciale veiligheidssluiting die openspringt als er flinke kracht op komt. (break away sluiting). Dus kan veilig gedragen worden.

De bijtkettingen zijn gemaakt van Food Grade Siliconen en gegarandeerd vrij van BPA, Ftalaten, Latex, PVC of andere schadelijke stoffen.  Dus dat is prima, aangezien er op een bijtketting met regelmaat gekauwd wordt.

De bijtketting is makkelijk te reinigen met zeep en/of kokend water. Om de bijtketting hygiënisch te bewaren, is een handig bijtketting opbergdoosje verkrijgbaar op de website van bijketting.nl. Zo kun je de bijtketting ook gemakkelijk ergens mee naar toe nemen, zonder dat hij vies of stoffig wordt in je tas.

Goed alternatief!

Nu mijn dochter de bijtketting een tijdje heeft gebruikt kan ik concluderen dat het haar vooral helpt bij het reguleren van prikkels. Het helpt haar ontspannen. Haar tics zijn verminderd, ze bijt niet meer op haar kleding en minder op haar vingers. In mijn ogen is de bijtketting een mooi alternatief voor het bijten op nagels, kauwen op haren of kauwen op kleding. Het is zeker de moeite waard om uit te proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *