Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Hoe kies je de juiste behangkleur? Tips en oorzaken van kleurverschillen op foto’s.

Behang kleuren, het lijkt zo eenvoudig maar niets is minder waar. Elke kleur heeft behangrollen in lichtere tot donkere tinten, of dat nu blauw, paars of bruin is. En soms blijkt een kleur in werkelijkheid er toch anders uit te zien. Hoe kun je dat voorkomen? Vandaag zal ik jullie wat informatie geven over hoe je de juiste behangkleur kunt kiezen voor bijvoorbeeld het samenstellen van een bladermix voor in je behangboom. Want hoe kies je nou de juiste kleuren die bij je babykamer passen, bij je stijl, bij je gordijnen en accessoires?

Afwijkende kleuren door invloeden van buitenaf

Een klant bestelt een behangboom met mintgroene bladeren. Ze twijfelt een beetje, omdat de foto’s op de website onderling hier en daar verschillen in kleurtinten. Zo benoemt ze dat ik de lichtblauwe bladeren mag weglaten. In de bladermix die ze vervolgens met een screenshot stuurt, zie ik geen lichtblauwe bladeren, maar een munt variant van mintgroen. Misschien iets meer naar het blauwe toe, maar absoluut geen lichtblauw. De volgende screenshot die ze me toestuurt staat de behangboom met de bladeren zoals ze hem zou willen. Het is precies dezelfde bladermix. Van foto’s kiezen kan lastig zijn, zo blijkt…

Hoe komt het dat dezelfde kleurtinten zo verschillend worden geïnterpreteerd door anderen?

Veel foto’s op de website zijn aangeleverd door mijn klanten. Hoe kan het dan dat precies dezelfde decoratie zo kan verschillen op foto? Foto’s geven namelijk niet altijd de daadwerkelijke kleuren goed weer. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Door lichtinval in babykamer

Het kan te maken hebben met de licht inval op het kamertje waar de decoratie hangt. Een grote raampartij laat meer licht binnen waardoor de behangdecoratie heldere kleuren laat zien in tegenstelling tot een ruimte met weinig raamoppervlakte.

De al aanwezige kleuren in de babykamer

Ook de kleur van het gordijn kan van invloed zijn op het geheel. Je kunt je misschien wel voorstellen dat knalroze gordijnen een zoet licht voort kunnen brengen. Met witte of neutrale gordijnen heb je dat veel minder. Maar ook een muurkleur kan al een bepaalde gloed in een babykamer geven, waardoor andere kleuren worden beïnvloed. Net als de kleuren van de meubels die erin staan en de verdere aankleding van de babykamer, zoals bijvoorbeeld de kleur van het ledikantlakentje, de kleur van het aankleed kussenhoes.

Moment van de dag heeft invloed op kleur

Ook kan het moment waarop je een foto maakt van invloed zijn. Maak je ‘s avonds een foto van de decoratie of als het buiten donker weer is, dan zullen kleuren ook donkerder overkomen op de foto, dit in tegenstellingen tot een foto gemaakt op een zomerdag, waarbij te kleuren vaak feller doen lijken.

Instelling van je beeldscherm

De instelling van je computerscherm of je mobiel kan ook van invloed zijn op de interpretatie van de kleuren. Niet bij iedereen staat een scherm hetzelfde afgesteld.  Soms worden de kleuren op een beeldscherm niet helemaal goed weergegeven. Dat kan bijvoorbeeld invloed hebben op hoe foto’s eruit zien op het scherm. 

Kleuren kunnen elkaar versterken

Verder kunnen bepaalde kleuren elkaar versterken waardoor dezelfde kleuren juist donkerder of lichter lijken. Bestel je bijvoorbeeld een lichtkleurige stam dan zal het totaal plaatje anders overkomen dan een donkerkleurige stam en dezelfde bladermix.

Andere benaming voor kleuren

Ik knip een oudroze bladermix voor een klant. En heb afgesproken dat ik nog een foto zal doormailen, zodat ze nog even kan checken of de kleuren bij de gordijnen zullen passen. In de avond krijg ik een reactie op de door mij toegestuurde foto. Het zijn niet de goede kleuren….Maar ze heeft toch duidelijk aangegeven dat ze het behang in oudroze tinten zou willen? Ze stuurt me de volgende dag toch maar een staaltje toe van de stof. Want we willen beiden dat er een behangboom naar wens in de babykamer komt te hangen. Na ontvangst van het staaltje stof zie ik dat ze geen oudroze bedoelt, maar pastel roze. Net een andere tint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *