Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Duurzaam behang

Dit blog is geüpdatet in November 2023

Heb jij weleens gehoord van duurzaam behang? Wij gebruiken duurzaam behang voor het maken van onze behangdecoraties voor de kinderkamer. Dit behang is beter voor het milieu maar ook beter voor je de gezondheid van jou en je kindje. In dit blog vertel ik je waar je op kunt letten bij de aanschaf van behang.

Duurzaam is hot!

Duurzaam ondernemen is een hot-item! Elk bedrijf, dat ik ken, probeert er op de een of andere manier aan bij te dragen. Een duurzame toekomst is nodig voor het behoud (leefbaar houden) van onze planeet

Uiltje boompje beestje probeert op een zo duurzaam mogelijke manier te werk te gaan. We houden rekening met het milieu daar waar dat kan. Papierwerk en informatie gaat digitaal via, email, social media, als dat mogelijk is, verzendmateriaal wordt hergebruikt en het vervoer van pakketten naar de verzendservice gaat per transportfiets, zodat we geen onnodig c02 en fijnstof uit stoten en dus een kleine bijdrage leveren aan schone lucht en een beter klimaat. Maar hoe duurzaam is het behang waar uiltje boompje beestje mee werkt?

Wat is duurzaam eigenlijk?

Het behang dat gebruikt wordt om een mooie behangdecoratie te maken is in vele kleuren, patronen en printjes te koop in de winkel. Maar is het ook duurzaam? In mijn zoektocht naar informatie over duurzaam behang stuit ik op verschillende online informatie waaruit ik opmaak dat “Duurzaam” een nogal breed begrip is. Waar het bij het ene bedrijf gaat om het gebruik van natuurlijke materialen, ziet een andere bedrijf duurzaamheid als iets wat lang mee moet kunnen gaan. Besparen op de energiekosten kan ook duurzaam zijn net als vermindering van afvalproduktie. In het kort komt het erop neer, dat je met je onderneming ervoor zorgt dat het milieu zo min mogelijk risico loopt op schade.

Bestaat er duurzaam behang?

De behangrollen die uiltje boompje beestje in het assortiment heeft hebben, op een enkele rol na, allemaal het FSC keurmerk. Dat wil zeggen dat het behang co2-vrij wordt geproduceerd, het biologisch afbreekbaar is en sterker dan gewoon behangpapier. Het behang met dit keurmerk bevat hout dat afkomstig is uit bossen dat beheerd wordt volgens strenge normen voor milieu, sociale omstandigheden en economie. Het FSC keurmerk zegt verder niet veel over de andere stoffen die verwerkt zijn in het behang. Naast hout bevat een stevig behang namelijk ook stoffen als polyester of heeft het een chemische bewerking nodig om te zorgen dat het behang minder snel scheurt tijdens het behangen.

De inkt waarmee De print op een behang wordt gedrukt is vaak wel CO2-vrij geproduceerd, en soms wordt er inkt gebruikt op waterbasis. Het behangmerk Graham en Brown had bijvoorbeeld wel al een eco lijn behang in 2009. Op hun website kun je lezen  dat deze serie milieuvriendelijk behang is geprint op papier afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en draagt daardoor het fsc keurmerk. Bij deze ecolijn serie is gebruik  gemaakt van (niet-zuurhoudende) inkt op waterbasis, het bevat geen schadelijke dampen of oplosmiddel. Elke rol is verpakt in afbreekbaar materiaal gemaakt van maïs, wat uniek is voor Graham & Brown. Verder gebruikt Graham & Brown bij de productie gerecycled regenwater en een geavanceerd afwateringssysteem om schadelijk afvalwater te beperken.

Ecologisch en gerecycled

Hoewel ik ook een aantal websites heb bekeken waarvan ik had gehoord dat ze duurzaam behang maakten, zoals behang van Bibelotte, studio Ditte en motiflow, heb ik nergens op hun website kunnen vinden dat dat ook voor 100% is gelukt. Wel worden er alternatieven materialen gebruikt om het behang zo duurzaam en milieuvriendelijk te maken. En ze hebben echt ontzettend leuk behang! Ecologisch behangpapier vervaardigd uit natuurlijke cellulose of Behangpapier deels gerecycled papier met inktprint op waterbasis, zijn vanuit milieu en gezondheidsstandpunt de beste keuze.

Het Belgische woonmerk Masureel maakt gebruik van uitsluitend gerecyclede materialen en natuurlijke grondstoffen in hun mooie collectie genaamd ‘Greenwall’. Het behang in deze collectie is volledig samengesteld uit vezels afkomstig van gerecyclede PET-flessen en gerecycled papier, waardoor het een duurzame keuze is.

Een behangdecoratie is dan ook duurzamer en milieuvriendelijker dan een hele kamer behangen! Je hebt minder behang nodig, geen snijafval (want behangdecoratie is al voor je op maar gesneden) en creëert toch een unieke sfeer. Zeker als deze behangdecoratie op een muur geplakt wordt die behandeld is met een ecologische muurverf.

Drijfveer

100 % duurzaam behang bestaat nog niet, maar door innovatieve ontwikkelingen en de drijfveer van elke ondernemer om een zo duurzaam mogelijk product te maken, zullen denk ik uiteindelijk leiden tot een 100 % duurzaam en stevig behang!

Heb jij de kinderkamer op een duurzame manier ingericht?

Naast het gebruik van duurzaam behang zijn er ook nog andere duurzame manieren om je kinderkamer in te richten. Denk aan 2e hands meubeltjes of duurzaam beddengoed voor het ledikant ( gemaakt van duurzame materialen zoals linnen, katoen. Accessoires gemaakt van recycled materiaal.

Heb jij ook gebruik gemaakt van duurzame items met de inrichting van jou babykamer? Of heb je nog een goede tip op het gebied van duurzaamheid? Laat het me weten in een reactie onder dit blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *