Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Sinterklaas betekent stress in huis

Daphne Beurskens van Buro BOEG schreef een artikel over de Sinterklaas-stress, en ik mocht hem delen. De 9 tips tegen Sinterklaas-stress vind je op haar site: buroboeg.nl

Sinterklaas-stress

Geupdated in november 2023

De grote kindervriend en zijn maatjes zijn weer in het land. Ze zorgen voor veel plezier en meteen ook stress (en discussie) in onze gezinnen. De spanning voor de kinderen levert soms een driftbui op. De surprise die gemaakt moeten worden veroorzaakt een creativiteitsblok en de voorbereidingen voor het heerlijke avondje doe je ook niet in 1 uurtje, blijkt op 4 december!

Hoe ga je met Sinterklaas-stress om? Maar vooral, hoe voorkom je deze?  In deze blog deel ik tips hoe jij dit keer tijdens het heerlijke avond relaxt op de bank zit en van het feestgedruis kan genieten.

Voor kinderen brengt Sinterklaas onzekerheid

Sinterklaas-stress ontstaat vooral door overprikkeling en onduidelijkheid omdat het anders is dan normaal. Het kind weet niet goed wat er gaat gebeuren en wat er van hem verwacht wordt. 

Dat is niet alleen voor kinderen stressvol maar voor ieder mens. Stress ontstaat als dingen anders gaan dan gedacht en als je het gevoel hebt dat je er geen invloed op hebt. 
Zorg dus dat jij voor het kind voorspelbaarheid creëert en hij gekaderd met Sinterklaas bezig kan zijn.

Kalender maken voor Sinterklaas

Maak een kalender en zet daarop wanneer het kind zijn schoen mag zetten, wanneer jullie ergens heen gaan waar Sinterklaas is en wanneer het thuis gevierd wordt. Bespreek, als gezin met, elkaar door hoe de activiteiten gaan verlopen. Zorg voor herkenbaarheid en rust. Als jij relaxt bent en er niet een sausje geheimzinnigheid of spanning over gooit dan kan je kind er ook meer ontspannen mee omgaan.

Sommige kinderen zijn gevoeliger voor dit soort veranderingen in hun dagelijks leven en hebben een net wat andere aanpak nodig.
Beperk dan het aantal Sinterklaasactiviteiten. Voorkom dat de Sinterklaas-speelgoedboeken rondslingeren, beperk het kijken naar sinterklaasprogramma’s op tv,  kondig uitjes naar Sinterklaas zo laat mogelijk aan en praat niet steeds over Sinterklaas. Laat vooral het normale leven zoveel mogelijk doorgaan. Blijft je kind er over spreken, kader dat in. Sta niet de hele dag toe dat hij over Sinterklaas mag praten. Een kind is van nature grenzeloos, als ouder zal jij de grenzen moeten stellen om je kind rust en helderheid te geven.

Volwassenen

Je weet dat 5 december er aan komt. Wacht dus niet tot 30 november met het plannen van jouw Sinterklaas-voorbereidingen. 
Maak het jezelf makkelijk en koop vanaf september al regelmatig cadeautjes. Maak een lijstje met wat je wilt kopen en voor wie. Maak daar met je telefoon een foto van zodat je het lijstje altijd bij je hebt. Zorg dat je voor 1 november alles in huis hebt.

Je kunt je dan rustig richten op de gedichten en de surprises. Plan daar per week een uurtje voor in zodat je niet alles in eens hoeft te doen. Je zult merken dat als het 1 december is jij relaxt uitkijkt naar het heerlijke avondje. Je bent klaar en hoeft alleen wat puntjes op de i te zetten. 

Sinterklaas stickers raamstickers herbruikbaar statisch raamfolie sfeervol feest zwart en wit raamdecoratie
Met lampjes erbij

Surprises en gedichten

Als je een lootje getrokken hebt begin dan met het maken van een mindmap. Zet de naam van de persoon in het midden op een blaadje en schrijf allerlei woorden die met deze persoon te maken hebben er omheen. Doe dit 5 minuten aan 1 stuk. Kijk daarna pas naar wat je opgeschreven hebt.

Leg het blaadje opzij en pak hem een dag of wat later opnieuw erbij. Lees hem door en kies dan het onderwerp waar jij een surprise over wilt maken. Je kunt eventueel een mindmap maken van het gekozen onderwerp. 

Bij een surprise geldt, hoe eenvoudige hoe beter! Het gaat om het beeld dat het uitstraalt en niet om de details. Kies iets wat symbool staat voor het onderwerp. Bijvoorbeeld: iemand is vader geworden, dan zou een luier of fles of een pot slaappillen (ivm de onderbroken nachten) symbool kunnen staan. Is iemand geslaagd, dan kun je een medaille maken of een zwart academisch hoedje. Heeft iemand een verre reis gemaakt, maak een koffer of gebruik een oude koffer.

Met het gedicht kun je jouw gekozen onderwerp verder toelichten. Wees dus slim en maak een simpele surprise en een gaaf gedicht.

Maak een mindmap

Bij het maken van een gedicht kan het ook weer helpen om een mindmap te maken. Associeer er lekker op los en houdt dat blaadje erbij als je gaat dichten. Kies een woorden paar uit die je zeker wilt gebruiken.
Maak per gekozen woord een kort gedichtje van vier of acht zinnen. Samen vormen ze het lange gedicht. Zorg wel voor een logische opbouw en werk met de korte gedichtjes toe naar een climax. Een grapje of een compliment.
Zorg dat er ook grappige kritische anekdotes in je gedicht komen te staan. Dat maakt het leuk om naar te luisteren.
Kies altijd vooraf een rijmschema uit. Je mag best het traditionele schema van AA BB overboord gooien en een nieuwe maken. Als het maar een vast patroon is. Bijvoorbeeld: ABAB of  ABBA of ABCB. 

Begin gewoon met dichten. Leg je gedicht op een gegeven moment weg. Lees hem de volgende dag door en pas hem aan. Zo verdeel je de druk en kom je tot een gaaf en origineel gedicht.

Een mooie traditie

Sinterklaas is een mooie traditie. Laat de stress niet de overhand nemen. Door vooraf een plan te maken voorkom je stress bij jezelf. Zorg ook voor duidelijkheid en rust bij je kinderen zodat zij ook kunnen genieten van alles wat er komt. 

Wil je meer tips en tools? Kijk dan hier

Daphne | Buro BOEG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *