Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €6,25           Binnen 7 werkdagen in huis

De ideale ondergrond voor behangdecoratie

Een veel gestelde vraag

Wat is de ideale ondergrond voor een behangdecoratie? Regelmatig krijg ik de vraag of de behangdecoratie ook op andere ondergronden, dan een gestucte muur of een behangen muur, geplakt kan worden? Hier zal ik in dit blog wat meer informatie over geven. Wat als je geen geschikte muur hebt? Zijn er alternatieven? Jazeker! Lees hier meer.

De ideale ondergrond

De meest ideale ondergrond voor een behangdecoratie is een gladde ondergrond. Een glad gestucte geverfde muur of een muur die behangen is met een glad behang zijn perfecte muren voor het plakken van behangdecoratie. Een behang met een licht reliëf of glasvezel zijn ook prima als ondergrond te gebruiken. Ook een gladde kastenwand of deur kunnen perfect zijn voor een unieke muurdecoratie.

Mijn muur is niet glad?

Niet iedereen beschikt over een ideale muur. Soms zit er granol, spagtelputz op de muur of structuurverf. Kun je dan geen behangdecoratie plakken? Dat ligt eraan hoe korrelig je muur is en hoe goed de hechting voor het behang is.

De behangdecoratie moet zich kunnen hechten om goed te blijven zitten. Door de oneffenheden ondergrond van het granol of de structuurverf heeft het behang minder plekken om zich te hechten. Je kunt testen of jouw muur geschikt genoeg is door een klein velletje behangpapier in te smeren met lijm en hem op een onopvallende plek op de muur plakken, bijvoorbeeld achter de deur. Laat dit een nachtje zitten. Kijk de volgende dag hoe vast dit velletje behangpapier nog op de muur zit. Durf je het aan? Dan kun je gewoon je bestelling plaatsen bij uiltje boompje beestje!

Zie ik oneffenheden terug?

In principe zie je geen oneffenheden terug wanneer je een muurdecoratie zou plakken op een ruwe ondergrond. Uiltje boompje beestje maakt gebruik van kwalitatief behang wat over het algemeen wat dikker vliesbehang is. Bij papierbehang zou je het iets kunnen zien, maar dit is vaak niet storend. Bovendien heb je met een behangdecoratie al te maken met verschillende patronen, reliëf van het behang enz. waardoor een oneffenheid meestal niet opvalt. 

Als je bij je bestelling aan geeft op welke ondergrond je de behangdecoratie gaat plakken, dan kunnen we rekening houden met de keuze voor behangetjes.

Mijn muur is niet geschikt wat nu?

Gelukkig zijn er oplossingen en alternatieven

Oplossingen

  • Stucen

De eerste oplossing is je muur laten stucen. Dit is geen goedkope oplossing, maar was je het toch al van plan dan zou ik dit zeker aanraden voor een perfect gladde muur.

  • Glasvliesbehang of renovlies

De 2e oplossing is de muur behangen met renovlies of glasvezelbehang. Dit behang wordt vaak gebruikt om oude muren er weer als nieuw uit te laten zien. Dit behang heeft een licht egaliserende werking. Renovlies / glasvies behang heeft de uitstraling van een gestucte muur en is snel te realiseren. Je kunt dit behang vervolgens in een kleurtje sauzen als je dat zou willen. Glasvezelbehang en renovlies kun je kopen bij een bouwmarkt of bij een daarin gespecialiseerde onderneming.

Alternatieven

Naast deze oplossingen zijn er ook alternatieven waarbij het niet uitmaakt hoe de muur van het kamertje eruit ziet. Denk aan het gebruik van een mobiele ondergrond zoals canvasdoek, mdf plaat, gipsplaat of een andere manier van plakken. Ben je benieuwd welke alternatieven dat zijn? Je leest er meer over in dit blog.

Waar kan ik de behangdecoratie nog meer op plakken?

Behangdecoratie kun je op veel andere gladde ondergronden plakken. Als je maar de juiste lijm gebruikt. De kant en klare lijm die je bij Uiltje Boompje beestje mee kunt bestellen met je behangdecoratie is geschikt voor veel verschillende ondergronden. Wanneer je hier even doorklikt naar de lijm kun je er alles over lezen. Zo is behangdecoratie gemakkelijk te plakken op een gladde deur, de zijkant van een ledikant, achterzijde van een kast (leuk idee als scheidingswand), een kastdeurtje, of een lampenkap. Voor lampenkap decoratie kun je het beste even hier kijken.

Twijfel je nog? Neem gerust even contact op via een pb of via het contactformulier of gebruik de whatsapp functie voor een nog snellere communicatie. We kijken graag met even met je mee. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *