Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

De ideale ondergrond voor behangdecoratie

Een veel gestelde vraag.

Regelmatig krijg ik de vraag of de behangdecoratie ook op andere ondergronden, dan een gestucte muur of een behangen muur, geplakt kan worden? Hier zal ik in dit blog wat meer informatie over geven. Wat als je geen geschikte muur hebt? Zijn er alternatieven? Jazeker! Lees hier meer.

Ideale ondergrond

De meest ideale ondergrond is voor behangdecoratie is een gladde ondergrond. Een glad gestucte geverfde muur of een muur die behangen is met een glad behang zijn perfecte muren voor het plakken van behangdecoratie. Een behang met een reliëf of glasvezel zijn ook prima als ondergrond te gebruiken.

Mijn muur is niet glad?

Niet iedereen beschikt over een ideale muur. Soms zit er granol, spagtelputz op de muur of structuurverf. Kun je dan geen behangdecoratie plakken? Dat ligt eraan hoe korrelig je muur is en hoe goed de hechting voor het behang is.

De behangdecoratie moet zich kunnen hechten om goed te blijven zitten. Door de oneffenheden ondergrond van het granol of de structuurverf heeft het behang minder plekken om zich te hechten. Je kunt testen of jouw muur geschikt genoeg is door een klein velletje behangpapier in te smeren met lijm en hem op een onopvallende plek op de muur plakken, bijvoorbeeld achter de deur. Laat dit een nachtje zitten. Kijk de volgende dag hoe vast dit velletje behangpapier nog op de muur zit. Durf je het aan? Dan kun je gewoon je bestelling plaatsen bij uiltje boompje beestje!

Zie ik oneffenheden terug?

In principe niet. Uiltje boompje beestje maakt gebruik van kwalitatief behang wat over het algemeen wat dikker vliesbehang is. Bij papierbehang zou je het iets kunnen zien, maar dit is vaak niet storend. Geef bij je bestelling aan op welke ondergrond je de behangdecoratie gaat plakken, dan kunnen we rekening houden met de keuze voor behangetjes.

Mijn muur is niet geschikt wat nu?

Gelukkig zijn er oplossingen en alternatieven

Oplossingen

  • Stucen

De eerste oplossing is je muur laten stucen. Dit is geen goedkope oplossing, maar was je het toch al van plan dan zou ik dit zeker aanraden voor een perfect gladde muur.

  • Glasvliesbehang of renovlies

De 2e oplossing is de muur behangen met renovlies of glasvezelbehang. Dit behang wordt vaak gebruikt om oude muren er weer als nieuw uit te laten zien. Dit behang heeft een licht egaliserende werking. Renovlies / glasvies behang heeft de uitstraling van een gestucte muur en is snel te realiseren. Je kunt dit behang vervolgens in een kleurtje sauzen als je dat zou willen. Glasvezelbehang en renovlies kun je kopen bij een bouwmarkt of bij een daarin gespecialiseerde onderneming.

Alternatieven

Naast deze oplossingen zijn er ook alternatieven waarbij het niet uitmaakt hoe de muur van het kamertje eruit ziet.

  • Canvasdoek

Heb je al eens gedacht aan het plakken van de behangdecoratie op een canvasdoek? Dit is een makkelijk te realiseerbaar alternatief! Het voordeel is dat je het canvasdoek makkelijk kan verplaatsen of verwijderen. Het plakken gaat prima met de perfax behangranden lijm. Ook het canvasdoek kun je een kleurtje geven voordat je de behangdecoratie gaat plakken. Canvasdoeken zijn te koop bij bouwmarkten, of online zaken. Kijk bij de aanschaf van een canvasdoek of de afmeting van je decoratie binnen het doek valt.

  • Mdf of gipsplaat

Een behangdecoratie kun je ook plakken op een mdf plaat of een gipsplaat. Kijk hiervoor in de bouwmarkt en vraag advies welke je het beste kunt gebruiken. Kijk van te voren de ophang mogelijkheden. Een mdf plaat of een gipsplaat zijn vaak wat zwaar en in de meeste gevallen zul je ze met schroeven op de muur moeten boren. De platen kun je vooraf in een kleurtje sauzen of je behangt ze eerst met een effen behang om er vervolgens de behangdecoratie op te plakken.

  • Schilderijlijst

Heb je een kleinere behangdecoratie die gemakkelijk in een schilderijlijst past? Dan is dat een goede oplossing. Plak de behangdecoratie op de ondergrond die in de lijst zit en klaar ben je!

stoffen decoratie babykamer kinderkamer uil knuffel kleuren baby behangtak
Behangtak in lijst

Waar kan ik de behangdecoratie nog meer op plakken?

Behangdecoratie kun je op veel andere gladde ondergronden plakken. Als je maar de juiste lijm gebruikt. Zo is behangdecoratie gemakkelijk te plakken op een gladde deur, de zijkant van een ledikant, achterzijde van een kast (leuk idee als scheidingswand), een kastdeurtje, of een lampenkap.

Twijfel je nog? Neem gerust even contact op via een pb of via het contactformulier, dan bekijken we samen de mogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *