Dé behangdecoratie specialist sinds 2015           Uniek en custom made           Gratis verzending binnen NL — BE €5,25           Binnen 7 werkdagen in huis

Behangdecoratie of muursticker?

Tegenwoordig zijn er veel online webwinkels waar je leuke decoratie voor op de muur kunt bestellen. Zo kun je bij uiltje boompje beestje verschillende behangdecoratie bestellen en kun je online ontelbaar veel muurstickers vinden. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een behangdecoratie en een muursticker? Ik zet de voor- en nadelen voor je op een rijtje.


Walplus – Muursticker – Slapende Koala op Boomtak – Multicolor

Toen wij in ons nieuwe huis gingen wonen heb ik avonden achter elkaar gezocht naar leuke muurdecoratie voor op de slaapkamers van onze kinderen. De behangdecoratie was toen net in opkomst, maar de muurstickers waren al in grote getalen aanwezig op het internet. Er is een gevarieerd aanbod in tekeningen, thema’s, teksten en modellen. Tegenwoordig hebben ze zelfs grote muurstickers waar je op kunt krijten! De muurstickers die ik bekeek waren leuk, maar ze waren vaak of te klein of de kleuren van de muursticker pastte net niet bij het geheel van de slaapkamer. Bovendien vond ik sommige muurstickers prijzig, aangezien deze, nadat de eerste is ontworpen, de volgende 10.000 zo uit de stickermachine komen gerold. Bij de meeste muurstickers kon ik kiezen uit 2 of 3 kleuren sets en de maat van de sticker was niet aanpasbaar. Bovendien hoorde ik van een vriendin, die wel een muursticker had aangeschaft, hoe de sticker van de muur af kwam rollen, nadat ze er per ongeluk met de stofzuigerslang tegenaan was gekomen. Ze kreeg de muursticker niet meer terug geplakt op de muur. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van de sticker. Een muursticker is wel eenvoudig aan te brengen op de muur en gemakkelijk te verwijderen. Geen lijmresten en geen geklieder met kwasten en behanglijm. Hoewel ik heb vernomen dat de goedkopere muurstickers van minder goede kwaliteit soms ook plaksporen na kunnen laten.

Jungle kamer Pandabeer behangdecoratie panda babykamer kinderkamer muurdecoratie hangmat newborn handgemaakt
Behangdecoratie

De branche in behangdecoratie is minder groot dan de branche in muurstickers. Je kunt behangdecoraties vaak kopen of bestellen bij kleine webwinkels die de behangdecoratie handmatig uitsnijden of knippen. De behangdecoraties kunnen vaak ook naar wens gemaakt worden, zowel in kleur als in formaat. Uiltje boompje beestje heeft daarbij nog de optie ontwerpen in opdracht. Wil je een speciaal thema, dier of produkt, dan wordt er gekeken of het mogelijk is dit voor jou te ontwerpen.

Het voordeel van een behangdecoratie is dat je altijd een uniek exemplaar hebt. Het wordt met de hand uitgesneden, geknipt en bij bepaalde decoratie zelfs voor je in elkaar geplakt, in de kleur die je graag zou willen. En zo heb je bijvoorbeeld bij een behangboom ook nog de vrijheid om de bladeren en dieren te plakken zoals je dat zelf leuk vindt. Als dat niet een uniek exemplaar is!

Met behangdecoratie kun je een grote oppervlakte aankleden. Een behangboom is muurvullend. Na/tijdens het plakken kun je eventueel nog een correctie uitvoeren wanneer iets toch niet helemaal op de goede plek zit. Haal het voorzichtig van de muur en smeer er opnieuw een beetje behanglijm op en het plakt weer! Kleine scheurtjes en kreukjes werk je onzichtbaar weg. En gaat er onverhoopt toch iets kapot, je bestelt bij mij gewoon een nieuw onderdeel dat je er weer op of overheen plakt. Behangdecoratie plakt het beste op een zo glad mogelijke ondergrond net als een muursticker. Maar heb jeeenfijn korreltje opde muur, dan plakt daar ook nog prima een behangdecoratie op! Waar de muurstickers zelf een glad oppervlakte hebben wordt er bij behangdecoratie juist gebruik gemaakt van verschillende behang-patroontjes met reliëf of een grove structuur, wat de behangdecoratie een speelse en uitstraling geeft.

Heb je een behangboom bestelt maar wil je na een tijdje toch andere kleur bladeren erbij, dan kun je die er heel gemakkelijk bij plakken. Uitgekeken op de uil in de boom? Pak een plamuurmesje, spuit hem aan de achterzijde nat met een plantensproeier en je haalt hem er in de meeste gevallen simpel vanaf (mits de decoratie bestaat uit vlies/of vinyl behang). Zijn er toch wat lijmresten achter gebleven, dan plak je er bijvoorbeeld een eekhoorn overheen. Wanneer je de behangdecoratie mooi van de muur af hebt gekregen kun je hem in de meeste gevallen hergebruiken. Met behangdecoratie kun je alle kanten op!

Muursticker alieexpress. Hoewel de afbeelding doet vermoeden dat het een muurvullend geheel is, is deze sticker maar 100 x 100 cm

Zitten er ook nadelen aan behangdecoratie? Jazeker! De behangdecoratie wordt met de hand gemaakt en er wordt van te voren met de klant overlegt over de kleuren. Hierdoor duurt het in de meeste gevallen iets langer, in vergelijking met muurstickers, voordat je het in huis hebt. Maar bestel je je muurstickers bij alieexpress dan is de levertijd langer dan die bij uiltje boompje beestje! Bovendien moet je daar goed de afmetingen van de sticker nakijken, aangezien de afbeeldingen vaak niet de werkelijke grootte zijn van de sticker. De meeste behangdecoratie kunnen niet tegen water. Heb je lekkage, dan kun je in de meeste gevallen de behangdecoratie weggooien, want daar kan het niet goed tegen. Het aanbrengen op de muur is een simpel karweitje, hoewel je er wel even de tijd voor moet nemen. Naast dat je alles met lijm in moet smeren, blijft het soms niet meteen 1 ,2 ,3 zitten en heeft het nog wat extra aandacht nodig. Soms blijkt een muur erg droog, waardoor je randjes van de behangdecoratie nog even moet nalijmen. Een extra handje is vaak handig tijdens het plakken zeker bij de grote decoratie zoals behangbomen. Een behangdecoratie hecht het beste op een effen ondergrond, dit geldt ook voor muurstickers. Een ondergrond met veel oneffenheden of korrels is daarom niet handig. Het voordeel van behangdecoratie is dat je deze wel gemakkelijk op een canvasdoek, mdf of gips plaat kunt plakken. Op de website van uiltje boompje beestje zie je voorbeeld foto’s van de alternatieve mogelijkheden.

Nog even in het kort de voor en nadelen op een rijtje:

Muursticker:

 • Eenvoudig aan te brengen en te verwijderen
 • Bestaat uit vinyl en is afwasbaar
 • In verschillende prijscategorieën
 • Veel keuze uit thema’s, dieren, produkten
 • Na het verwijderen niet meer bruikbaar
 • Plakt niet op oneffen ondergrond
 • In oplages van 10.000
 • Beperkte mogelijkheden in kleur/formaat
 • Niet aanpasbaar
 • Vaak snel leverbaar

Behangdecoratie:

 • Uniek
 • Handgemaakt
 • Gemaakt in kleuren naar wens
 • Langere levertijd
 • Hecht het beste op een zo glad mogelijke ondergrond
 • Speels effect door verschillende patronen of reliëf gebruik behang
 • Makkelijk te corrigeren tijdens het plakken
 • Beschadiging aan de behangdecoratie kan herstelt/vervangen worden
 • Kan niet tegen water/vocht
 • Muurvullend
 • Ontwerp mogelijkheden

De prijzen voor behangdecoratie kunnen wel verschillen per webwinkel, maar over het algemeen bieden ze dezelfde service, zoals maatwerk en advies. Hoewel ik weet dat de kwaliteit van de behangdecoratie van uiltje boompje beestje prima is kan ik dat niet beoordelen van andere behangdecoratie aanbieders 😉

Of je nu kiest voor een muursticker of behangdecoratie, als het iets is wat je mooi vindt en past bij je wensen is het wat mij betreft altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *